Mai multe localități au fost invadate de prădători

FOTO: andreiprodan_/Pixabay.com
FOTO: andreiprodan_/Pixabay.com

Localnicii din mai multe zone ale Bihorului se plâng că în zonă au apărut șacali, care nu au prădători naturali. Aceștia le atacă păsările și animalele din gospodării.

Potrivit Bihoreanul, primii şacali au apărut în Sânmartin la începutul lunii iulie. „Am văzut deja două exemplare, primul, mai galben, undeva între străzile Muntele Carmel şi Decebal, iar al doilea, mai închis la culoare, spre Gheorghe Bariţiu”, povesteşte un localnic.

„Animalul a apărut cam de-o lună pe străzile dinspre pădure, seamănă cu vulpea la cap şi blana roşcată, dar este mai înalt şi are coada mai subţire. Probabil este mort de foame, pentru că seara vine până la gard. Noi bănuim că din cauza asta ne-a dispărut peste noapte pisica, iar vecinilor găinile”, spune un alt localnic citat de Bihoreanul.

Membrii asociaţiei de vânătoare Pădurea Verde au descoperit şacali încă de anul trecut în localitățile Cefa, Borş, Paleu, Săcuieni, Copăcel, Vârciorog.

„Am discutat deja să îl extragem. Deşi fuge de om, şacalul este periculos pentru animalele domestice, de la păsări la capre şi oi, dar şi pentru vânat, pentru că omoară puii de fazan, de căprior şi de mistreţ”, a declarat administratorul fondului de vânătoare.

Luna trecută, autoritățile locale din Tulcea au solicitat Ministerului Mediului să permită vânarea șacalilor din Delta Dunării și reclamă atacă gospodăriile și reprezintă un pericol pentru siguranța comunităților locale.

Într-o scrisoare adresate ministrului Barna Taczos, Consiliul Județean Tulcea propune o serie de măsuri, printre care:  atribuirea de urgenţă a activităţii de extracţie unor asociaţii/ organizaţii/ asocieri ale vânătorilor care să dovedească experienţă/expertiză în modalitatea adecvată de recoltare a acestei specii; elaborarea, în regim de urgenţă, a unui studiu de evaluare a populaţiei de şacali şi a evoluţiei acesteia; elaborarea unor norme clare pentru activitatea de recoltare a şacalilor, având în vedere că vânătoarea de şacal nu se poate realiza după aceleaşi metode ca la orice altă specie; aprobarea unor modificări legislative care să permită vânarea speciilor care produc daune majore şi pot ameninţa viaţa locuitorilor din Delta Dunării.