Ludovic Orban spune că nu sunt bani pentru dublarea alocațiilor copiilor

Carnetele de alocații

Premierul Ludovic Orban nu dă înapoi în ceea ce privește amânarea creșterii alocațiilor pentru copii, precizând că nu există resursele necesare la buget.

Pe de altă parte, în urmă cu puțin timp, Marcel Ciolacu, liderul PSD, partid care poate strânge majoritatea în Parlament, a amenințat că ”va mătura Guvernul PNL” dacă nu vor fi dublate alocațiile.

”Vom găsi o soluţie împreună cu Ministerul Muncii, cu Ministerul Finanţelor. Analizăm variantele pe care le avem la dispoziţie şi vom adopta o variantă care să ducă la creşterea alocaţiilor, dar nu la dublarea imediată pentru că nu există resursele financiare necesare pentru a dubla acum alocaţiile”, a explicat Orban într-o conferință de presă.

Premierul a dat și un termen pentru tranșarea situației: ”În maxim două săptămâni vom adopta această soluție”.

Declarațiile vin la o zi după ce Curtea Constituțională a României a decis că legea care anula OUG 2/2020, prin care era amânată până la 1 august dublarea alocaţiilor acordate copiilor, este constituţională.

Potrivit Ministerului Muncii, în luna mai, peste 3,66 milioane de beneficiari au primit alocația de stat pentru copii, în sumă medie de aproape 173 de lei.

Dacă se vor dubla, alocațiile vor avea un impact anual bugetar de aproximativ 7,6 miliarde de lei.