Primarul din România care renunță la pensia specială dată de Parlament

lucian morar
Foto: Pagina de Facebook

Lucian Morar, primarul oraşului Ulmeni din județul Maramureș, a anunțat că nu va accepta să primească o pensie specială, după ce Parlamentul a promulgat Codul administrativ, care le oferă foștilor edili o sumă lunară de bani în plus, pe lângă pensie.

„Consider că este imoral, incorect şi nedrept ca noi, aleşii locali, să beneficiem de ele. Sunt foarte mulţi pensionari care au muncit o viaţă întreagă, în condiţii grele, iar acum, au pensii de sub 1.000 de lei. Consider că trebuie să se ia în considerare principiul contributivităţii şi să lăsăm la o parte privilegiile. Cred că toţi primarii şi parlamentarii ar trebui să facă la fel. Dacă va spune Curtea Constituţională că legea este în regulă, în secunda a doua mă voi duce la notar şi voi semna o declaraţie notarială, prin care anunţ că renunţ la acest privilegiu. Voi pune această declaraţie notarială într-un plic şi o voi trimite la Casa Naţională de Pensii”, a declarat primarul PMP pentru publicația locală AxaNews.ro.

„Nu este normal să abuzăm, acceptând privilegii. (…) Cred că trebuie respectat principiul contributivităţii, pentru ca, astfel, pensiile să fie în conformitate cu contribuţia avută în timpul muncii. Sunt de părere că sumele alocate pentru aleşii locali şi pentru parlamentari ar trebui distribuite pentru pensionarii din România. Astfel, s-ar înregistra o creştere de aproximativ 50-100 lei pentru pensionarii care ar avea nevoie de aceşti bani”, a mai spus Lucian Morar.

Un primar a renunțat la zilele orașului pentru a repara drumurile avariate de inundații

Parlamentul a adoptat recent legea care prevede că, în momentul pensionării, primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene beneficiază de o indemnizaţie pentru limită de vârstă, care se adaugă pensiei propriu-zise.

Cuantumul indemnizaţiei pentru limită de vârstă se acordă în limita a 3 mandate şi se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,40 % din indemnizaţia brută lunară aflată în plată.

Concret, un primar care a avut un salariu brut de 3.000 de lei și a fost primar timp de 3 mandate (36 de luni), va primi lunar 432 de lei în plus (în afară de pensie).

Deocamdată, legea nu a intrat în vigoare deoarece a fost atacată de președintele Klaus Iohannis la Curtea Constituțională.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.