Lovitură pentru Tăriceanu. ALDE Europa critică modificările din legile justiției

FOTO: senat.ro călin popescu tăriceanu fujitsu siemens
Călin Popescu Tăriceanu. FOTO: senat.ro

Grupul ALDE Europa se arată îngrijorat de recentele modificări aduse legilor justiției. Din acest grup politic european face parte și formațiunea lui Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului, un aprig susținător al reformei inițiate de coaliția de guvernare și UDMR.

Într-un inteviu acordat RFI, președintele ALDE Europa, Johannes van Baalen, a declarat că modificările făcute aruncă o îndoială asupra independenței Justiției în România.

„Suntem îngrijoraţi de statul de drept. Sistemul judiciar ar trebui să fie independent, iar aceste legi nu ajută în acest sens. Vom cerceta cu atenţie aceste legi şi vom discuta despre acest lucru cu partenerii noştri din România. Eu nu cred că în acest moment România se află în situaţia Poloniei, dar de aceea monitorizăm şi dezbatem situaţia. Trebuie luate măsuri pentru ca sistemul să fie mai independent, nu mai puţin independent”, a declarat Johannes van Baalen, pentru RFI.

El a anunţat că va veni anul viitor în România, ca să discute despre acest lucru cu ministrul Justiţiei şi cu preşedintele Senatului.

Șapte ambasade – Germania, Franța, Olanda, Belgia, Suedia, Danemarca și Finlanda – au trimis o scrisoare comună prin care își exprimă îngrijorarea cu privire la legile aduse justiției în România.

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat că are „nedumeriri” referitoare la scrisoarea comună a celor șapte misiuni diplomatice în România.

„Am citit scrisoarea (…) şi am anumite nedumeriri (…) ca să folosesc un limbaj cât mai elegant. Pe de o parte mă bucură că ambasadorii statelor Uniunii Europene sunt preocupaţi în calitatea de parteneri, de prieteni ai României, de evoluţiile din România. Acest lucru este un lucru pozitiv, un aspect pozitiv. Acum, citind această scrisoare şi analizând-o, îmi dau seama că există două ipoteze care au stat la baza aserţiunilor făcute în această scrisoare.

Prima ipoteză practic nu vreau să o iau în considerare, anume o, nu ştiu, hai să spunem, o bănuială de rea intenţie. Dacă această ipoteză o eliminăm, nu rămâne decât cealaltă, care pare să fie rezultatul unei insuficiente cunoaşteri, unei insuficiente informări asupra problemei. Adică asupra conţinutului legilor care vin să fie în aceste zile votate în Parlament şi care vizează practic chestiuni ce ţin de organizarea justiţiei”, a spus Tăriceanu.

 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.