Locuri din România recomandate în Ghidul Michelin

FOTO: TechTronic9000/Youtube
FOTO: TechTronic9000/Youtube

Autorii ghidului Michelin, ediția dedicată călătoriilor, au pus pe harta obiectivelor care merită vizitate și patru locuri din România.

Ghidul Verde Michelin va fi vândut în 38 de țări, are peste 500 de pagini și include tot atâtea recomandări turistice. Iată care sunt cele patru locuri din România recomandate în Ghidul Michelin.

Salina Turda. A primit 2 stele, iar în descriere se spune că este „o fostă mină de sare transformată într-un parc de distracții neobișnuit, o atracție modernă și surprinzătoare”.

Se presupune că exploatarea sării la Turda a  început în perioada ocupaţiei romane în Dacia. Salina de la Turda a fost închisă în 1932 și a intrat într-o perioadă de uitare până în timpul celui de-al doilea război mondial, când a fost redeschisă şi utilizată ca adăpost antiaerian.

După anul 1950 până în anul 1992, când salina a fost deschisă pentru public căpătând statutul de obiectiv turistic, primii 526 m ai galeriei de transport Franz Iosif au fost utilizaţi ca depozit de brânzeturi.

„Salina Turda constituie astăzi un adevarat muzeu de istorie a mineritului în sare. Starea excelentă de conservare a lucrărilor miniere şi a utilajelor utilizate la transportul sării, alături de grija cu care s-au efectuat lucrările de pregătire a salinei pentru a deveni obiectiv turistic, fac ca istoria şi legenda să se împletească armonios aici. Numărul tot mai mare de turişti, sosiţi din cele mai îndepărtate arii geografice pentru a vizita salina, sunt o confirmare a valorii turistice şi istorice a ei”, spun reprezentanții Salinei Turda.

Castrul roman Porolissum. A primit în Ghidul Verde Michelin o stea din 3. Aflat pe teritoriul comunei Mirdiș, din județul Sălaj, este unul dintre cele mai mari și mai bine păstrate situri din România. Porolissum a fost un oraș roman din Dacia. Stabilit ca tabără militară în anul 106 d.C., în timpul războaielor daco-romane ale lui Traian, orașul s-a dezvoltat repede prin intermediul comerțului cu băștinașii daci, și a devenit capitala provinciei romane Dacia Porolissensis în 124 d.C.

Valea Maramureșului. A primit 3 din 3 stele și se spune în Ghidul Michelin că este „o regiune distinsă prin tradițiile sale pastorale trecute”.

Parcul Naţional Retezat. S-a înființat în anul 1935 la inițiativa profesorului Alexandru Borza, fondatorul Grădinii Botanice din Cluj-Napoca și a savantului Emil Racoviță. Are 20 de vârfuri de peste 2.000 de metri și peste 80 de lacuri glaciare.

FOTO: TechTronic9000/Youtube

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.