Locuitorii unui oraș din Spania protestează împotriva turiștilor

San Sebastian este un oraș splendid din Țara Bascilor. Foto: Pixabay

O platformă civică din orașul basc San Sebastian a protestat împotriva felului în care autoritățile locale și cele internaționale – printre care Organizația Mondială a Turismului, care a organizat cea de-a 108-a întâlnire din istorie chiar în frumoasa localitate din nordul Spaniei – gestionează turismul local.

Platforma Bizilagunekin, care se traduce ”Împreună cu vecinii”, crede că multe zone din San Sebastian sunt prea aglomerate din cauza turiștilor. Partea veche a orașului, La Pate Vieja, faimoasă pentru restaurantele sale, este considerată a fi ”saturată în ceea ce privește turismul” de către Consiliul Local din San Sebastian.

”Este imposibil să trăiești în această zonă a orașului. Prețurile au crescut enorm de mult”, a spus Markel Ormazabal, sociolog și purtător de cuvânt al mișcării, citat de Euronews.

”Doar cei care au apartamente de familie își permit să trăiască în oraș. Restul, din cauza prețurilor, s-au mutat în satele învecinate”, s-a lamentat acesta, adăugând: ”Chiar și magazinele de cartier, care funcționează de zeci de ani, au început să crească prețurile, din cauza valului de turiști”.

Protestatarii au scandat: ”Nu vrem turiști în San Sebastian”!

Nu este primul protest împotriva turiștilor organizat în Spania. Anul trecut, aglomerarea provocată de vizitatori a scos în stradă mii de oameni în Barcelona și Palma de Mallorca.

San Sebastian, oraș cu 185.000 de locuitori, a fost vizitat anul trecut de peste două milioane de turiști. În urmă cu doar cinci ani, numărul acestora era de cel mult un milion de oaspeți.

San Sebastian este al patrulea cel mai popular oraș din Spania pentru turiștii străini, iar numărul acestora cel mai probabil va crește în acest an.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.