Localitatea din România în care oamenii vorbesc „limba de sticlă”

FOTO: Țetcu Mircea Rareș/Wikimedia Commons
FOTO: Țetcu Mircea Rareș/Wikimedia Commons

Geamgiii din zona comunei clujene Mărgău au colindat toată țara și, ca să se înțeleagă între ei, iar alții să nu priceapă ce zic, au inventat o limbăr proprie. „Gumuțeasca” sau „limba de sticlă” o mai știu puțini dintre sătenii în vârstă.

Potrivit adevarul.ro, lingviștii clujeni care au studiat această „limbă” spun că este unică în țară și o numesc, științific, argou profesional rural, singurul de acest gen care s-a descoperit în România. Singurul lingvist clujean care a studiat „limbajul“ geamgiilor este Romulus Todoran.

El a fost cel care a definit ştiinţific gumuţeasca sau gomoţeasca. „Profesorul Romulus Todoran a studiat gumuţeasca despre care a a afirmat că este singurul argou profesional rural din ţară“, explică cercetătorul Nicolae Mocanu de la Institutul de Lingvistică şi Istorie Literară „Sextil Puşcariu“ din Cluj-Napoca.

Mocanu mai povesteşte că geamgiii ambulanţi erau precum o castă, unde nu intra oricine. Cuvintele din gumuţească s-au născut şi din cuvinte româneşti cărora li s-au schimbat sensul, din cuvinte româneşti cărora li s-au adăugat sufixe şi prefixe. În studiul lui Todoran, citat de protopopul Braica în cartea sa, lingvistul explică de ce se numeşte acest argou gomoţească. „«Moţască» înseamnă moţ, locuitori al Apusenilor şi «go», probabil de la denumirea dealului Golumbăţ, de unde s-a strămutat o parte din sat la 1340“.

În zona Mărgău, fiecare familie are cel puțin un bunic, străbunic sau vreun un unchi care a fost geamgiu. „Am făcut limba asta ca să ne înţelegem între noi. Şi moşii noştri au fost geamgii. Acum doar bătrânii o mai vorbesc. Nu mai suntem mulţi geamgii în viaţă“, a spus Ioan Poptean, pentru Adevărul.

La începutul anilor 2010, autorităţile din Mărgău au creat proiectul „Descoperă Mărgău, apă, pământ, foc“, prin care îşi promovau turistic comuna, istoria şi tradiţiile. Proiectul, în valoare de aproximativ un milion de lei, a fost foarte vizibil la nivel naţional, a avut reclame şi în celebra revistă National Geographic şi un filmuleţ care promovează această „limbă“ secretă.

Mic dicţionar român-gumuţesc

Sticlă = tălăuz
Individ = munuc
Ţuică = găină
Hoţ de lucruri = găinar
A mânca = Gădină
Gură = Gădinătoare
Preot = codău
Bani = piţule, goloji
Om, bărbat = milău
Femeie = milăiţă
Ţigară = sfârlă
Băutură = hurtez
Prezenţa unei persoane = asface
A dosi = diamante
A dosi = asuci
Porc = gomon
Cal = ţolan
Căruţă = toigă
Poliţist = tistulaș