Lista completă a adăposturilor de protecție civilă din România. Unde ne putem ascunde în caz de atac aerian

Adăpost de protecție civilă din Ucraina
Adăpost de protecție civilă din Ucraina. Foto: Yana Rudenko

În România există, în total, 4.538 de adăposturi de protecție civilă unde populația se poate ascunde în cazul unor bombardamente, potrivit unui document publicat pe siteul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Dintre acestea, 1.171 se află în București.

Lista completă, cu adresele exacte, pentru toate adăposturile de protecție civilă din România, o găsiți aici. Pentru București, găsiți listele aici și aici.

Lista adăposturilor de protecție civilă din România

Există două tipuri de adăposturi civile: publice și private. Cele private se află, de regulă, în subsolurile blocurilor, iar proprietarii acestora (și cei care sunt responsabili de întreținerea lor) sunt asociațiile de proprietari.

Tot la adăposturi civile private intră și cele construite în subsolurile unor clădiri ce aparțin unor operatori economici (firme, companii etc).

În ceea ce privește adăposturile civile publice, acestea se află cel mai adesea în responsabilitatea autorităților locale (primării, primării de sector etc). Astfel de adăposturi civile publice există în subsolurile spitalelor, școlilor, grădinițelor, creșelor, universităților și a diverselor instituții din țară, de la teatre la direcții de taxe și impozite locale.

Lista adăposturilor de protecție civilă din București

Dacă un adăpost obișnuit dintr-un subsol de bloc are în jur de 100-200 de locuri (există și unele mai mici, de doar 40 de locuri), cele mai mari adăposturi din București ajung la peste 1.000 de locuri.

Cel de la Ministerul Transporturilor (Piața Gării de Nord 1) are 1.800 de locuri, cel de sub Muzeul Național de Istoria a României (Calea Victoriei 12) are 1.000 de locuri, cel din Strada Izvor nr. 88 are 2.160 de locuri.

Vă recomandăm și: