Liderul opoziției din Rusia, în stare gravă la spital după ce a fost ”otrăvit”

Alexei Navalny. Foto: Wikimedia Commons

Alexei Navalny, cunoscut opozant al liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, a fost internat de urgență în spital, după ce a fost otrăvit, a declarat purtătoarea sa de cuvânt.

Militantul anti-corupție din Rusia a început să se simtă rău în timpul unui zbor cu avionul. După o aterizare de urgență efectuată la Omsk, a povestit purtătoarea de cuvânt Kira Yarmysh, Navalny a fost dus la spital, în stare gravă.

Se pare că politicianul în vârstă de 44 de ani ar fi băut un ceai otrăvit.

Navalny l-a criticat aprig pe Vladimir Putin în ultima perioadă, numind reformele orchestrate de acesta în vară, prin care a primit dreptul la încă două mandate în fruntea Rusiei, drept ”o lovitură de stat” și ”o încălcare a constituției”.

”Alexei a suferit o intoxicație. Bănuim că a fost otrăvit cu ceva pus în ceai. E singurul lucru pe care l-a băuta azi”, a declarat Kira Yarmysh, secretarul de presă al Fundației Anti-Corupție, organism fondat de Navalny în 2011.

”Doctorii spun că agentul toxic a fost absorbit mai rapid de organism pentru că băutura era fierbinte. În acest moment, Alexei nu este conștient”, a adăugat purtătoarea de cuvânt, citată de BBC.

Navalny este la terapie intensivă, fiind în comă.

Opozantul lui Putin a fost încarcerat timp de 15 zile în 2011, după ce a acuzat partidul acestuia că a fraudat alegerile parlamentare. Mai mult, în 2013, a stat din nou la închisoare, fiind acuzat de fraudă, iar în 2018 nu i-a fost permisă candidatura la funcția de președinte.

Și în 2019, după ce a făcut apel la proteste, Navalny a fost închis pe o perioadă de 30 de zile. În 2017, Navalny a fost internat cu o arsură chimică gravă la ochuiul drept, după ce a fost atacat cu înălbitor.