Liberalul Gigel Știrbu vrea să-i împiedice să voteze pe românii cu viză de flotant

Deputatul de Olt Gigel Știrbu. Foto: PNL / Facebook

Cu toate că o reformă a întregului sistem electoral românesc este absolut necesară, liberalul Gigel Știrbu își propune doar să îngrădească și mai mult dreptul la vot.

Astfel, el a depus un proiect de lege prin care își propune ”combaterea turismului electoral”, prin interzicerea exercitării dreptului de vot pe listele permanente pentru cei care și-au stabilit reședința în acea circumscripție cu mai puțin de un an înainte de alegeri.

Deputatul Știrbu (49 de ani), de meserie preot, a anunțat vestea pe Facebook:

„Concret, nu mai pot vota pe listele electorale permanente persoanele care și-au stabilit reședința în circumscripția electorală de mai puțin de un an de zile înaintea datei scrutinului.

De ce? Pentru că sunt cetățeni care îşi fac viză de flotant cu 3, 4, 5 zile înainte, o săptămână sau cu o lună înainte de ziua alegerilor, apoi, își exercită dreptul constituțional de a vota acolo, iar patru ani de zile nu mai calcă prin acea localitate.

Este inadmisibil ca prin votul astfel viciat din localitățile respective, de către cetățenii care nu locuiesc în comunitățile respective, să fie compromise programele de dezvoltare ale localităților! Stop turismului electoral!”, a scris Gigel Știrbu, pe Facebook.

Deși există localități unde, în preajma alegerilor, numărul cererilor de viză de flotant cere vertiginos, modificările propuse de Știrbu ar sufoca și mai mult întreg procesul electoral.

Iată cele mai importante modificări propuse de liberal:

Persoanele care și-au stabilit reședința în circumscripția electorală de mai puțin de un an de zile înaintea datei scrutinului își vor putea exercita dreptul de vot doar în comuna, orașul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care își au domiciliul. În acest caz, cetățenii vor vota pe lista suplimentară.

Menţiunea privind stabilirea reşedinţei se acordă pentru perioada solicitată, care nu poate fi mai mare de un an, şi are valabilitate pe timpul cât persoana locuieşte în mod efectiv la adresa declarată ca reşedinţă. Trimestrial, persoana care a solicitat acordarea reședinței este obligată să reconfirme adresa declarată ca reşedinţă, printr-o declarație pe proprie răspundere care poate fi dată în faţa lucrătorului din cadrul serviciului public comunitar de evidenţă a persoanelor, a poliţistului de siguranţă publică, a notarului public ori a funcţionarului misiunii diplomatice sau oficiului consular al României. La expirarea acestui termen, persoana poate solicita înscrierea unei noi menţiuni privind stabilirea reşedinţei.

Dacă la adresa respectivă sunt înscrise cel puţin 2 menţiuni de reşedinţă valabile se va proceda la informarea structurii locale a poliţiei naţionale, în vederea efectuării verificărilor în teren, din care să rezulte dacă solicitanţii locuiesc efectiv la adresa declarată.