Lecția de curaj. Un profesor român l-a pus la punct pe ambasadorul Rusiei la București

Ambasadorul rus în România a arătat care este, în opinia sa, cea mai bună cale dacă țara noastră dorește unirea cu Republica Moldova.

”În România, nu de puține ori am auzit care ar fi partea legală sau cum ar trebui să se unească România cu Republica Moldova: în baza dreptului istoric sau prin referendum. Având în vedete că aveți aceste detalii, eu v-as propune să mergeți pe ideea referendumului”, a spus Valeri Kuzmn în timpul unui seminar pe teme economice organizat la Suceava, citat de newsbucovina.ro.

Oficialul rus a amintit că o ”astfel de situație s-a întâmplat în Crimeea”. Kuzmin face referire la un vot popular controversat, unde 90% dintre locuitori s-ar fi pronunțat pentru alipirea regiunii la Federația Rusă.

Ambasadorul afirmă că, în timp ce 22 state europene au recunoscut Kosovo ca stat, deși nu a fost un referendum în regiune, tot aceste state nu vor să recunoască dorința Crimeei de alipire la Federația Rusă.

Afirmațiile lui Kuzmin au fost rapid sancționate de rectorul Universității ”Ștefan cel Mare” din Suceava, Valentin Popa.

Rectorul Universității din Suceava: ”Suntem înconjurați de tehnici de manipulare din toate părțile”

„În universitate suntem obișnuiți să ascultăm toate punctele de vedere și astăzi trebuie să învățăm și chiar să facem cursuri pentru a ne feri de manipulare pentru că suntem conștienți că suntem înconjurați de tehnici de manipulare din toate părțile”, a spus Valentin Popa, după ce îi atrăsese atenția ambasadorului Federației Ruse că este un seminar pe teme economice, nu politice.

Valentin Popa i-a mai spus ambasadorului că a fost de curând în Georgia și că, vorbind metaforic, încă se mai văd urmele tancurilor oprite la 25 de kilometri de Tbilisi.

„Iată un motiv pentru care ar trebui să colaborăm în domeniul economic și științific. Poate împreună, cele două state, cercetătorii din cele două state, ar putea lucra la sistemul de frânare al tancurilor astfel încât să se oprească mai repede și nu în câțiva zeci de kilometri”, a spus Valentin Popa, potrivit sursei citate.

Kuzmin spune că armata rusă nu a fost în Crimeea

Replica privitoare la situația Georgiei a venit după ce Kuzmin spusese că armata rusă nu intervine în estul Ucrainei și a explicat că atunci când a intervenit în Abhazia a ajuns ”din greșeală” până la Tbilisi (capitala gruzină). Amintim că Rusia e acuzată de anexarea forțată a Crimeei, regiune din estul Ucrainei.

„În ceea ce privește estul Ucrainei, din Ucraina ați auzit scenarii despre trupe rusești care s-ar afla în această regiune, despre influența pe care o are Federația Rusă în această zonă. Până acum nici măcar o filmare a sateliților americani nu a arătat măcar un număr sau un automobil care să aparțină Federației Ruse. Rusia niciodată nu a intervenit în Donbas pentru că atunci când a intervenit în Abhazia în două zile, din greșeală a ajuns în Tbilisi, dar după ce au înțeles greșeala au dat comandă și trupele s-au retras”, a spus Kuzmin.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.