La ce trebuie să fii atent atunci când închiriezi un apartament

Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com

Atunci când îți închiriezi un apartament trebuie să urmărești foarte multe aspecte și să nu te lași păcălit, cu atât mai mult dacă închiriezi un apartament intr-un oraș nou, pentru prima oară. Agenții imobiliari pot fi de mare folos însă pot și să profite de pe urma ta dacă nu ești cu adevărat atent.

Tocmai din acest motiv venim și noi cu un scurt ghid despre cele mai importante lucruri pe care să le urmărești atunci când îți închiriezi un apartament.

Cum stabilești bugetul

Fie că vei căuta cu ajutorul internetului apartamente de închiriat în București, fie ca apelezi la anunțurile din presă cu liste de apartamente de închiriat în Sibiu sau în oricare dintre orașele mari de provincie, trebuie să stabilești din timp un buget în care să te încadrezi.

Principala greșeală pe care o fac cei mai mulți chiriași atunci când își caută o nouă locuință este să creadă că bugetul este egal cu chiria plătită. Atunci când îți calculezi bugetul trebuie să pui pe listă atât chiria cât și costurile utilităților,  studiază zona și află cât se plătește întreținerea, vezi dacă sunt costuri suplimentare pentru parcare sau orice altceva. Bugetul final în care vrei să te încadrezi este totalul acestor cheltuieli lunare.

Mai mult, bugetul inițial va trebui să fie unul consistent deoarece chiria, în general la început, se plătește un avans eventual chiar pe mai multe luni și de obicei se solicită și o garanție de către proprietar care constă în o sumă ce reprezintă siguranța în cazul distrugerii anumitor bunuri.

Nu este o soluție nici să cauți cele mai ieftine chirii deoarece cel mai probabil sunt amplasate într-o zonă proastă a orașului și vei avea nevoie de costuri ridicate pentru a te deplasa până în centru sau până la locul de muncă.

 Cum să te prezinți la o vizionare de apartament

Etapa de vizionare necesită și ea o atenție deosebită din partea ta deoarece e important să faci o impresie buna proprietarului apartamentului de închiriat. Astfel că e recomandat să ai o atitudine potrivită și o ținută vestimentară corespunzătoare, desigur un limbaj adecvat pentru ca la finalul vizitei să pleci cu contractul de închiriere semnat.

De asemenea pentru a arăta seriozitate este bine să fii punctual atunci când mergi să faci o vizionare și totodată dacă urmează să locuiești cu prietena sau soția sau cu alți colegi e bine să fiți toți prezenți în momentul închirierii pentru a-i da încredere proprietarului.

La ce să fii atent înainte de a închiria apartamentul

Pentru a nu avea neplăceri și discuții ulterioare este bine să îți iei timp suficient pentru a cerceta apartamentul cu mare grijă împreună cu proprietarul, pentru a discuta toate aspectele. Studiază cu atenție dacă există anumite defecte ale apartamentului și subliniază-le. Pentru siguranța tuturor  dar și pentru a fi în legalitate atunci când închiriezi un apartament, solicită un contract de închiriere iar dacă proprietarul refuză deja ai putea să ridici primele semne de întrebare.

 

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.