Kovesi a învins CCR la CEDO: Demiterea din funcția de șef al DNA a fost abuzivă

FOTO: Captură ProTV
Laura Codruța Kovesi FOTO: Captură ProTV

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis marți că România a încălcat drepturile omului în cazul demiterii fostei șefi a Departamentului Național Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, potrivit ziare.com.

În minuta instanței europene se precizează că fostei șefe a DNA i-au fost încălcate dreptul la un proces echitabil și dreptul la liberă exprimare. Laura Codruța Kovesi, care acum este procurorul șef al Parchetului European, a reclamat la CEDO faptul că demiterea din funcția de procuror-șef al DNA, din 9 iulie 2018, în urma unei decizii a Curții Constituționale, a fost făcută cu încălcarea a două drepturi fundamentale.

Este vorba despre dreptul la un proces echitabil, având în vedere că nu a avut acces la o instanță să-și apere drepturile cu privire la revocarea disciplinară din funcția de procuror șef al DNA.

De asemenea, Kovei a reclamat că nu a avut dreptul la liberă exprimare. Mai exact, ministrul Justiției de atunci, Tudorel Toader, a cerut demiterea sa în baza unei evaluări făcute după ce fostul șef DNA s-a exprimat public cu privire la mai multe reforme legislative care afectau sistemul judiciar.

Acțiunea la CEDO a fost înaintată de fostul șef DNA la sfârșitul lui 2018.

„Într-o procedură în care nu eram parte, nu am fost citată și nu am avut dreptul să intervin, mi s-a aplicat o sancțiune de către Curtea Constituțională, deși această procedură nu este prevăzută. Este o chestiune de principiu. (…)

Prin această acțiune nu doresc repunerea pe funcție, nu vizează situația mea personală, repunerea pe funcție sau despăgubiri. (…) Această solicitare adresată CEDO urmărește ca această procedură abuzivă să nu mai poate fi aplicată și altor procurori cu funcții de conducere”, declara, la începutul lui 2019, Laura Codruța Kovesi, potrivit revista22.ro.