Klaus Iohannis: „PSD votează legi pentru Liviu Dragnea. E inadmisibil”

Klaus Iohannis
Foto: Pagina de Facebook Klaus Iohannis

PSD votează legi pentru Liviu Dragnea, iar acest lucru este inadmisibil, a declarat astăzi președintele Klaus Iohannis.

Declarația sa vine în contextul în care Camera Deputaților a votat, în calitate de cameră decizională, modificările la Codul de procedură penală, aspru criticate de opoziție și de societatea civilă.

“Viteza, ca viteza. Am mai avut situații când s-a votat noaptea. Nu vreau să repet ce s-a spus atunci despre viteza de vot. Rezultatul m-a întristat și mă întristează. Vedem cu tot mai multă claritate că PSD-ul nu doar că încearcă să amputeze puterile președintelui, ci PSD-ul încearcă să amputeze și puterile justiției, ceea ce este foarte, foarte grav”, a spus Klaus Iohannis.

„Și dacă am avut legile justiției – care, se știe, m-au nemulțumit profund, și pe mulți alții la fel – acum vedem ceva cu totul nemaiîntâlnit în ultima vreme: majoritatea PSD votează legi pentru șeful lor. Votează legi cu dedicație pentru Liviu Dragnea, ceea ce este pur și simplu inadmisibil. Dacă citim aceste modificări la Codul de procedură penală vedem că multe dintre ele sunt cu dedicație, altele sunt făcute clar pentru a opri procurorii din investigații. Este inadmisibilă această abordare”, a mai spus președintele, și a completat că se va folosi de prerogativele constituționale pentru a solicita o îmbunătățire a actualului text.

Potrivit noului Cod de procedură penală, revizuirea hotărârilor judecătoreşti definitive, cu privire la latura penală, poate fi cerută şi în cazul neredactării şi/ sau nesemnării hotărârii de condamnare de judecătorul care a participat la soluţionarea cauzei.

Acest amendament îl favorizează direct pe Liviu Dragnea deoarece liderul social-democrat va putea să ceară rejudecarea dosarului Referendumului, în care a fost condamnat definitiv la 2 ani de închisoare cu suspendare.

Liviu Dragnea ar putea ataca decizia deoarece doi dintre magistrații care au facut parte din Completul de 5 judecători care l-au condamnat, Livia Stanciu și Luminita Zglimbea, s-au pensionat până în momentul publicării motivării deciziei, astfel încât aceasta a fost semnată, potrivit procedurii, de șefa Înaltei Curți de Casație și Justiție, Cristina Târcea.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.