Klaus Iohannis l-a propus pe Ludovic Orban pentru funcția de premier

FOTO: presidency.ro klaus iohannis
FOTO: presidency.ro

Președintele României Klaus Iohannis l-a desemnat pe șeful liberalilor, Ludovic Orban, în funcția de premier al țării.

„După ce m-am consultat cu toate partidele parlamentare, îl desemnez pe domnul Ludovic Orban să formeze un nou Guvern și să se prezinte în Parlament”, a spus Iohannis.

„PNL a dorit să aducă îmbunătățiri cu privire la alegerile locale. A vrut să reintroducă alegerea primarilor în două tururi. PSD nu a dorit, a depus moțiune, moțiunea a trecut ieri. Soluția corectă în această situație este întoarcerea la electorat. Înseamnă alegeri anticipate. Alegerile anticipate sunt prima mea opțiune, am prezentat partidelor această opțiune. Unii au fost de părere că e bine, alții au fost de părere că trebuie să se mai consulte în partid. Aceste lucruri sper să se întâmple foarte repede”, a mai declarat el.

„Avem un Guvern liberal care a venit cu o agendă reformatoare, a vrut să vină cu îmbunătățiri pe legislația electorală. A dorit să repare greșelile care au fost făcute de guvernele PSD-iste din cei 3 ani de dinainte. Avem un PSD care are încă foarte mulți parlamentari și care se opune acestor schimbări”, a continuat Iohannis.

Ce urmează?

Odată ce Klaus Iohannis l-a propus pe Ludovic Orban pentru funcția de premier al României, următorul pas este ca noul Guvern alcătuit de Orban să fie supus votului în Parlamentul țării.

În cazul în care Guvernul va pica la vot, președintele Klaus Iohannis va trebui să facă o nouă propunere. Dacă nici această propunere nu va trece de votul Parlamentului, atunci forul legislativ este dizolvat și se organizează alegeri anticipate.

Aceasta este și intenția PNL și a președintelui Klaus Iohannis, care își doresc alegeri anticipate deoarece PNL stă foarte bine în sondaje la ora actuală.

Potrivit celui mai recent sondaj CURS, dat publicității la începutul lunii februarie, PNL ar obține 37% din voturi, PSD – 26%, Alianța 2020 USR-PLUS – 14%, Pro Romania – 6%, UDMR – 5%, ALDE – 4%, iar PMP – 4%.

Prin urmare, PSD ar obține aproape cu 20 de procente mai puțin decât la alegerile parlamentare din anul 2016.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.