Klaus Iohannis: După 15 mai putem să ne mișcăm mai liber

FOTO: presidency.ro klaus iohannis
FOTO: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a avut la Cotroceni o întâlnire cu premierul Ludovic Orban, ministrul de Interne, Marcel Vela, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru și șeful Departamentului pentru Situații de Ugență, Raed Arafat.

Klaus Iohannis a anunțat că începând de pe 15 mai vor începe să fie relaxate unele din interdicții. De asemenea, de la aceeași dată, măștile de protecție vor fi obligatorii în spațiile închise publice și în mijloacele de transport în comun.

„După 15 mai vom renunța la restrângerile care privesc persoane, deci vom putea să ne deplasăm în spații publice fără să trebuiască să declarăm în prealabil unde mergem și de ce mergem”, a declarat Klaus Iohannis.

Președintele a mai spus că pentru protecția generală a populației, multe restrângeri vor rămâne în vigoare după 15 mai, precum interdicțiile de manifestări și adunări publice.

„Mi s-a părut important să vă dau această veste ca să avem toți această perspectivă după 15 mai. Până la 15 mai, toate restricțiile rămân în vigoare. Stați acasă! După 15 mai vom putea să ne mișcăm mai liber, însă viața nu va reveni din păcate la normalitatea de dinaintea crizei. Vom avea un plan de relaxare în pași.

Azi voi discuta cu Ministerul Educației pentru un plan concret pentru revenirea elevilor la școală. El va fi prezentat public când va fi elaborat cu toate detaliile aferente. În paralel se elaborează un plan privind revenirea activităților economice, mai ales în zonele puternic afectate, precum zona comercială. Unele restricții vor dispărea, multe altele vor rămâne în picioare.

Pas cu pas, în funcție de evoluția cazurilor, vom încerca să intrăm într-o normalitate. Medicii ne spun că virusul nu va dispărea, deci va trebui să găsim o modalitate de trai cu acest virus.

Pe măsură ce interdicțiile impuse vor fi ridicate, răspunderea fiecăruia dintre noi va deveni mai mare. Cei în vârstă, cei cu afecțiuni, vor trebui să aibă mult mai multă grijă de ei înșiși. Pe parcurs, cum vom avea noi date, vom comunica public acest lucru”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Declarație de presă susținută de Președintele României, domnul Klaus Iohannis

Declarație de presă susținută de Președintele României, domnul Klaus Iohannis, la finalul ședinței privind măsurile de gestionare a epidemiei COVID-19, avute cu cu Prim-ministrul României, Ludovic Orban, Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, și şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat.

Publicată de Ministerul Afacerilor Interne, Romania pe Miercuri, 22 aprilie 2020

 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.