Klaus Iohannis a anunțat cum va începe noul an școlar de pe 14 septembrie

inscriere scoala, inscrere clasa pregătitoare
Foto: Pixabay

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că noul an școlar va începe pe 14 septembrie, iar majoritatea elevilor vor merge la clase. De asemenea, șeful statului a mai spus că sunt stabilite trei scenarii în funcție de care școlile ar putea fi închise total sau parțial.

„Pe 14 septembrie începe noul an școlar preuniversitar. Majoritatea elevilor vor merge fizic la școală”, a spus președintele, după ce a condus o ședință cu premierul și miniștrii de resort, care a avut ca principală temă educația.

Cele trei scenarii anunțate de președinte:

  • Scenariul Verde. Este atunci când într-o localitate se înregistrează mai puțin de o persoană infectată cu noul coronavirus la mia de locuitori, în medie, în ultimele 14 zile.
  • Scenariul Galben. Când sunt detectate cu infecție între 1 și 3 persoane zilnic.
  • Scenariul Roșu. Când sunt peste 3 bolnavi noi în medie în localitate respectivă.

„Pentru fiecare școală în parte, comandamentul județean pentru situații de urgență va lua decizia dacă se merge pe scenariul verde – toți elevii merg la școală – sau scenariul 3, roșu, când nimeni nu merge la școală, sau de risc mediu, scenariul 2, o parte din activități se țin în școală, o parte în online”, a explicat șeful statului.

Președintele a mai spus și că se vor face analize periodice în ceea ce privește nivelul de răspândire al coronavirului într-o localitate și în funcție de anumite criterii autoritățile vor lua decizii în ceea ce privește școlile.

„Actualizarea datelor se face zilnic, doar criteriul este media ultimelor 14 zile, dar analiza nu se face din 14 în 14 zile, ci zilnic. Fiecare comandament va evalua situația imediat ce se schimbă ceva. Acolo unde avem scenariul roșu, imediat ce condițiile sunt bune se va lua decizia și școala va putea reîncepe. Copiii se adaptează destul de repede și în ultima vreme și dascălii. Situația fiind una specială trebuie găsite soluții speciale. E extrem de important să avem decizia și implicarea locale, acolo se găsesc cel mai bine soluțiile”, a mai spus președintele.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.