Județele ”verzi” din România unde se fac doar câteva teste COVID-19 pe zi

Epidemie Covid-19 România 2 noimebrie 2020. Foto: covid19.geo-spatial.org

Dacă în București se efectuează aproape 13.000 de teste în fiecare zi, iar rata de incidență a virusului e în continuă creștere, în județele Călărași și Ialomița s-au făcut doar 8, respectiv 9 teste în ultimele 24 de ore.

Potrivit datelor publicate sâmbătă de Grupul de Comunicare Strategică, din cele 36.181 de teste raportate la nivel național, 12.723 au fost efectuate în București.

În Timiș s-au făcut 3.151 de teste, în Cluj – 2.831, iar în Iași 2.030. Atât Capitala, cât și Timiș și Cluj sunt în zona roșie, cu restricții importante și o incidență de transmitere a virusului de peste 3 la mia de locuitori.

În schimb, în Giurgiu sau în Călărași, unde s-au făcut sub 100 de teste în ultimele 24 de ore, incidența e printre cele mai mici din țară, ambele fiind în zona verde.

Dâmbovița, care a efectuat doar 40 de teste în ultimele 24 de ore, în schimb, este în zona galbenă, cu o incidență de 1,5-3 la mia de locuitori.

Alte județe care sunt considerate ”verzi” din punct de vedere al răspândirii virusului, însă efectuează foarte puține teste sunt: Prahova (85 de teste în ultimele 24 de ore), Brăila, Buzău, Mehedinți, Vaslui, Teleorman, Gorj și Vrancea.

Multe județe au o capacitate redusă de testare, iar acest lucru poate duce la aplicarea cu întârziere a unor măsuri. Majoritatea județelor ”verzi” efectuează foarte puține teste.

Până acum, de la începutul pandemiei, în Tulcea, Călărași, Saut Mare și Giurgiu au fost semnalate mai puțin de 2.000 de cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19.

Cazuri puține au fost raportate și în Sălaj, Bistrița-Năsăud, Caraș-Severin, Covasna, Mehedinți și Ialomița.