Județele în care e obligatorie purtarea măștii de protecție

FOTO: mohamed_hassan/Pixabay.com
FOTO: mohamed_hassan/Pixabay.com

Bacăul este cel mai recent județ în care purtarea măștii, a unei eșarfe sau orice tipuri de protecție care să acopere nasul și gura devine obligatorie. Potrivit Prefecturii Bacău, decizia a fost adoptată de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență și va intra în vigoare de marți.

Aceeași măsură a mai fost luată și în Hunedoara, Maramureș, Galați, Vaslui, Iași și Suceava. Trebuie precizat că în Hunedoara e valabilă măsura, deocamdată, doar în orașul Simeria.

„Prima măsură care devine obligatorie, începând cu data de 6 aprilie 2020, pentru toţi cetăţenii judeţului Maramureş sau pentru cei care tranzitează judeţul face referire la acoperirea feţei (nas, gură) cu mască, inclusiv măşti improvizate sau alte materiale de protecţie, de unică folosinţă sau reutilizabile, în vederea reducerii riscului epidemiologic de transmitere a virusului SARS-Cov-2.

Măsura va fi aplicată în spaţii publice sau la locul de muncă de către toate persoanele, fie că acestea prezintă simptome de infecţie respiratorie sau nu”, a anunțat Gabriel Zetea, vicepreşedinte Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Maramureş.

La finalul săptămânii trecute, măsuri asemănătoare au mai fost introduse în județele Galați, Iași, Vaslui și Suceava. Situaţiile obligatorii sunt legate de expunerea în spațiile publice, transportul în comun, magazine ori farmacii.

În județele în care s-a luat această măsură, persoanele care nu poartă măşti sau mijloace similare de protecţie pot fi sancţionate de Poliţia Locală sau Poliţia Naţională cu amenzi de la 100 la 500 de lei sau cu avertisment.

FOTO: mohamed_hassan/Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.