Județele fruntașe la vot până la ora 10 dimineața

FOTO: Pixabay.com
FOTO: Pixabay.com

Prezența la urne la ora 10.00 a fost de 7%, ceea ce înseamnă că au votat aproape 1,3 milioane de români (în țară), arată datele furnizate de Biroul Electoral Central.

Cea mai mare prezență s-a înregistrat în județul Teleorman, unde până la această oră votaseră deja 9,71% dintre alegătorii cu drept de vot.

Următoarele județe sunt:

– Olt, cu 9,3%
– Constanța, cu 9,3%
– Ilfov, cu 9,24%
– Dâmbovița, cu 8,94%
– Giurgiu, cu 8,88%
– Tulcea, cu 8,86%
– Călărași, cu 8,6%

La polul opus se află județele unde majoritară este comunitatea maghiară. Astfel, până la ora 10.00, în Harghita au votat doar 3,06% dintre alegători, iar în județul Covasna doar 3,4% dintre cei cu drept de vot.

În ceea ce privește împărțirea pe vârste, până la această oră au votat în special cei săriți de 45 de ani. Cea mai reprezentată este grupa de vârstă 45-64 de ani, urmată de cei de peste 65 de ani.

grupe de vârstă vot
Sursa: BEC

În diaspora au votat până duminică, la ora 10.00 (începând de vineri), 400.000 de români. Dintre aceștia 17.000 au votat prin corespondență.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.