Judecătorii ICCJ au decis: Alianța electorală Dreapta Unită va fi pe buletinele de vot de la europarlamentare

Eugen Tomac, Ludovic Orban și Cătălin Drulă
Eugen Tomac, Ludovic Orban și Cătălin Drulă

Alianţa electorală Dreapta Unită, formată din USR, PMP şi Partidul Forţa Dreptei, se va afla pe buletinele de vot de la alegerile din data de 9 iunie, după ce, în cursul zilei de marţi, Instanţa supremă a anulat decizia Biroului Electoral Central prin care a fost respins protocolul său de constituire.

„ICCJ a validat alianţa electorală Dreapta Unită USR – PMP – Forţa Dreptei, admiţând contestaţia faţă de decizia Biroului Electoral Central. Decizia ICCJ dovedeşte că hotărârea iniţială a Biroului Electoral Central a fost una determinată de o majoritate politică ostilă democraţiei, controlată de PSD, care a eşuat lamentabil în încercarea de a împiedica candidatura alianţei Dreapta Unită”, a anunţat Forţa Dreptei.

Liderii alianţei au susţinut, într-un comunicat de presă, că decizia BEC a fost „abuzivă”.

„ICCJ ne-a dat dreptate şi a constatat că decizia BEC de respingere a înscrierii protocolului Alianţei Dreapta Unită este un abuz, un atac direct la adresa democraţiei din România, o încercare de a împiedica Opoziţia să participe la alegeri. Oricât de mare este disperarea regimului Iohannis, legile sunt clare. ICCJ a decis corect, la fel cum a făcut-o în 2019, când Dragnea şi PSD au vrut să scoată USR de pe buletin. Nu le-a mers nici atunci, nu le-a mers nici acum. Ne vedem la vot, pe 9 iunie”, a precizat Cătălin Drulă, preşedintele USR, în comunicat.

„În România nu este totul pierdut, avem dreptul să mergem către români şi să le cerem încrederea pe 9 iunie. Dreapta Unită a revenit pe buletinul de vot, după ce PSD a încercat să ne elimine”, a arătat, la rândul său, Eugen Tomac, preşedintele PMP.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.