Judecătoare reținută pentru luare de mită. E acuzată că a primit bani, bijuterii, vacanțe și chiar mâncare

tribunalul suceava
Palatul de Justiție din Suceava, sediul Curții de Apel, al Tribunalului și Judecătoriei Suceava Foto: Cezar Suceveanu / Wikipedia.org

O judecătoare din județul Suceava a fost reținută pentru 24 de ore, fiind suspectată de luare de mită, deținere de droguri și favorizarea unor traficanți.

Potrivit publicației locale „Monitorul de Suceava”, este vorba despre Ana Maria Chirilă, judecătoare la Secția Penală a Tribunalului Suceava.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) a transmis într-un comunicat de presă că judecătoarea este suspectată de:

  1. Folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații (2 fapte) și a infracțiunii de favorizarea infractorului (2 fapte);
  2. Luare de mită;
  3. Complicitate la trafic de influență;
  4. Deținere de droguri pentru consum în formă continuată (5 acte materiale);
  5. Punere la dispoziție a unei locuințe pentru consumul ilicit de droguri ori tolerarea consumului ilicit în asemenea locuri, în formă continuată (3 acte materiale).

Judecătoarea este acuzată că, în 2022 și 2023, a aflat informații referitoare la urmărirea penală și la măsurile dispuse în mai multe dosare DIICOT de cercetare penală, inclusiv informații privind perchezițiile domiciliare ce urmau a fi efectuate, pe care le-a divulgat altor persoane.

În ceea ce privește luarea de mită, judecătoarea este acuzată că în perioada 2020 – 2023 a primit în mod repetat foloase necuvenite (bani, bijuterii, folosința gratuită a unor autoturisme, contravaloarea unor sejururi, servicii de pază și protecție, produse alimentare ș.a.) în legătură cu măsurile dispuse și hotărârile pronunțate într-o cauză instrumentată de DIICOT – Serviciul Teritorial Suceava.

Procurorii o mai acuză că, în perioada septembrie – octombrie 2023, a deținut în locuința sa droguri de mare risc în vederea consumului propriu, iar în anumite perioade a pus la dispoziția unor persoane locuința sa în vederea consumului de droguri.

În același dosar este anchetat și un bărbat, acuzat de dare de mită și complicitate la infracțiunea de folosire de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.

Potrivit anchetatorilor, bărbatul i-a dat judecătoarei foloase necuvenite în scopul obținerii unor hotărâri favorabile într-un dosar în care a fost trimis în judecată pentru săvârșirea unor infracțiuni de constituire a unui grup infracțional organizat, camătă și lipsire de libertate.

În dosar au fost efectuate 12 percheziții domiciliare și au fost audiate mai multe persoane având calitatea de suspecți sau martori.

Atât judecătoarea, cât și bărbatul, au fost reținuți pentru 24 de ore. În cursul zilei de azi, cei doi inculpați vor fi prezentați judecătorului de drepturi și libertăți pentru a se pronunța asupra propunerii de arestare preventivă.

Foto: Cezar Suceveanu / Wikipedia.org

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.