Ion Țiriac: „Eu cred foarte mult în vaccinul ăla rusesc”

Ion Ţiriac (Wikimedia Commons)
Ion Ţiriac (Wikimedia Commons)

Omul de afaceri Ion Țiriac, în vârstă de 81 de ani, a declarat într-un interviu pentru Gazeta Sporturilor că el crede în vaccinul pe care rușii au anunțat că l-au dezvoltat împotriva coronavirusului.

„Sperăm că și acest COVID încet-încet o să dispară. Eu cred foarte mult în vaccinul ăla rusesc. Nu sunt membru al niciunui partid, chiar dacă nimeni nu crede asta. Nici nu împart lucrurile în ruși, americani sau chinezi.

Dacă au lucrat la acel vaccin și există, aș vrea să-l văd pe ăla căruia tatăl i-a murit, iar maică-sa îi e în spital, și nu îl ia. Suntem oameni serioși sau vorbim numai prăpăstii? Sunt sigur că o țară, o putere, o națiune ca Rusia nu vine pe piață cu un vaccin din ăsta…

Acum să vedem și cât costă. Depinde și cu ce vine pe piață. Costă 2 lei sau 2.000 de lei? Testul la noi în țară costă 90 de euro, iar în Germania costă 27 de euro. (…) Treaba cu rușii va accelara și treaba cu China și Statele Unite. E o treabă morală și socială, nu doar comercială sau politică. Dar nu se va fabrica peste noapte și n-o să-i blestem eu pe ruși că vor vrea să dea întâi națiunii lor vaccinul”, a explicat Ion Țiriac, pentru gsp.ro.

La începutul lunii, președintele Klaus Iohannis a declarat că „nu există nicio validare externă pentru vaccinul anti-COVID” anunțat de Rusia.

„România este parte din UE și încheie precontracte cu entități din UE. Nu există nicio validare externă pentru acel vaccin menționat. (…) Este important pentru români să știe că în UE nu există un vaccin acceptat, aprobat însă UE sprijină mai multe proiecte de cercetare și sperăm ca într-un viitor apropiat să beneficiem de un vaccin COVID-19.

România este parte din acest efort și s-a înscris în prima etapă pentru 10 milioane de doze, atunci când primul vaccin va fi disponibil în UE. Dar la acest moment în care discutăm nu există un vaccine aprobat în UE”, a declarat șeful statului.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.