Iohannis trimite bugetul la CCR: „E al rușinii naționale!”

FOTO: Presidency.ro
FOTO: Presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a decis să atace bugetul pe 2019 la Curtea Constituțională a României. Șeful statului a spus că este „bugetul rușinii naționale”.

„Un lucru este clar. Guvernarea PSD a eșuat. În spitale, probleme peste probleme. Educația este subfinanțată. Economia României este bulversată, mai ales după OUG 114 dată în mare taină la sfârșitul anului trecut.

De autostrăzi nici nu poate fi vorba. Despre justiție? Întreaga guvernare PSD a avut obiectivul clar de a se pune mâna pe Justiție, de a politiza Justiția pentru ca ei să își rezolve dosarele penale.

PSD nu guvernează pentru români, PSD guvernează pentru Dragnea. PSD este incompetent și incapabil să conducă România. Bugetul rușinii naționale, acesta este bugetul propus pentru 2019”, a declarat președintele Klaus Iohannis, la Cotroceni.

Șeful statului a mai spus că bugetul este „nerealist”, iar PSD „încearcă să acopere nereușitele multiple din timpul guvernării”.

„Ei l-au numit bugetul de invetiții și este prima mare minciună. Toată lumea s-a întrebat de ce a întârziat PSD bugetul 3 luni. În 15 noiembrie trebuia prezentat în Parlament. Vă spun eu. Ei nu vor să realizeze investiții pentru că nu au bani, de aceea l-au întârziat.

Acum câteva zile, ministrul PSD, întrebat cum e cu spitalele regionale, a răspuns stupefiant: avem bani pentru proiectare. Auzi, în al treilea an de guvernare au bani de proiectare. Ăștia nu vor să realizeze spitalele. Promit și nu fac.

În schimb, dacă e vorba despre ei, au de unde. PSD a avut grijă să aloce sume imense pentru finanțarea partidelor politice. 150 de milioane va primi PSD din finanțarea partidelor. Pentru asta au bani”, a mai spus președintele Iohnannis.

Acesta a mai adăugat că vor fi probleme pentru administrațiile locale, care vor primi mai puțini bani și nu își vor putea face investițiile pe care și le-au programat.

„Există și aspecte de neconstituționalitate. Bugetul rușinii naționale are aspecte clare de neconstituționalitate, nu respectă obligații asumate de România către UE, se încalcă drepturi fundamentale, se aduce atingere principiului descentralizării. Pentru toate acestea voi sesiza azi CCR”, a încheiat președintele Iohannis.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.