Iohannis: ”Știu că este greu, dar numai făcând aceste sacrificii vom câștiga lupta cu acest inamic extrem de periculos”

FOTO: presidency.ro klaus iohannis
FOTO: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a susținut un scurt discurs pe fondul evoluției situației epidemiei de coronavirus din România, vorbind despre schimbarea ministrului Sănătății, dar și despre măsurile ce sunt luate la nivelul Uniunii Europene.

”Am luat act de demisia domnului Costache și am semnat decretul de numire a noului ministru”, a spus Klaus Iohannis, adăugând că Nelu Tătaru, cel care va prelua funcția, trebuie ”să ia urgent toate măsurile necesare pentru oprirea răspândirii noului coronavirus.”

Iohannis a precizat și că va participa la o videoconferință cu toți ceilalți lideri din Uniunea Europeană:

”Din perspectiva noastră, a României, intenționez să subliniez o serie de aspecte deosebit de importante. În primul rând, la nivelul Uniunii, prin intermediul Comisiei Europene, au fost declanșate proceduri de achiziție comune ale unor echipamente medicale.

Este important ca aceste proceduri să fie finalizate cât mai repede cu putință, pentru ca statele membre interesate să poată intra rapid în posesia acestor produse.

Foarte important: România este primul stat membru al Uniunii care a primit acceptul Uniunii de a demara procesul de achiziții pentru constituirea acestei rezerve de echipamente medicale, care vor fi depozitate pe teritoriul țării noastre. Această procedură se desfășoară independent de inițiativa Comisiei Europene.

Trebuie eliminate barierele din lanțurile de aprovizionare. Libera circulație a bunurilor este esențială. S-au luat măsuri menite să faciliteze transportul de mărfuri.

România este puternic afectată de această criză, mai ales în sectorul industrial. Avem nevoie de o acțiune coordonată la nivelul UE. Comisia Europeană trebuie să înțeleagă că trebuie dezvoltat un plan de acțiune pentru sprijinirea recuperării”, a spus președintele.

Iohannis le-a cerut din nou românilor să stea acasă:

”Ne confruntăm cu o realitate care devine cu fiecare zi mai dramatică și suntem forțați să ne adaptăm rapid și să găsim cele mai bune soluții pentru cetățenii noștri.

Dragi români, în finalul acestei declarații vreau să reiau apelul meu către toți românii: Respectați, vă rog, restricțiile impuse de autorități. Stați acasă, doar așa putem să ne protejăm sănătatea! Știu că este greu, dar numai făcând aceste sacrificii vom câștiga lupta cu acest inamic extrem de periculos.”