Iohannis, despre USR: E greu de negociat cu un partid care a dărâmat guvernul

FOTO: Presidency.ro
FOTO: Presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis spune că nu are convingerea că se va găsi o soluție după prima rundă de consultări cu partidele. Președintele a mai spus, întrebat fiind despre posibilitatea de a se reface coaliția de guvernare, că este greu de negociat cu un partid care a dărâmat Guvernul.

Aflat miercuri în Slovenia, Iohannis a explicat de ce a convocat abia săptămâna viitoare consultările cu partidele pentru formarea unui nou guvern și a dat vina pe partidele care au demis Cabinetul Cîțu.

„Am constatat ieri, în Parlament, un entuziasm total nemotivat în legătură cu căderea Guvernului. Am observat, şi dumneavoastră aţi putut să observaţi, că după ce s-a încheiat moţiunea liderii şi membrii partidelor care au votat au avut diverse abordări. Au venit unii să ne spună că probabil nu se prezintă la consultări. Da, probabil dumnealor au dărămat un guvern şi habar nu au ce să se întâmple.

Alţii au ţopăit că vor să suspende preşedintele. Nu văd ce va rezolva suspendarea preşedintelui, probabil vor doar circ (…) Este nevoie de zile bune pentru ca toată lumea să coboare cu picioarele pe pământ”, a susținut Iohannis.

El a afirmat că această criză este diferită de alte crize, pentru că politicienii au încept să aibă discursuri „anti-toţi”. „Aşa nu se poate. Doar prin maturitate, şi nu prin ţâfnă se rezolvă această criză guvernamentală şi, să fim sinceri cu noi, cineva trebuie să guverneze ţara şi să formeze Guvernul. Am considerat că este nevoie de câteva zile pentru ca acest entuziasm legat de căderea Guverului să se stingă un pic, să începem discuţii aşezate, mature pentru că altfel problemele devin din ce în ce mai complicate”, a mai spus Klaus Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis susține că nu există nicio piedică să fie propus din nou Florin Cîțu: „Orice persoană susţinută de o majoritate parlamentară poate să devină premier. Evident. Aşa scrie în Constituţie, nu există nicio piedică”.

Întrebat dacă Ludovic Orban este luat în calcul ca propunere de premier, şeful statului a răspuns: „Din informaţiile mele, politica partidelor se face în forurile partidelor şi nu în presă”.

Klaus Iohannis spune că este greu să negociezi cu un partid care a votat să îşi dărâme propriul guvern. „Problema trebuie să o pună cel care e desemnat (prim-ministru -n.r.), dar, sigur, pe mine mă preocupă. Dacă vrem să analizăm faptele, şi nu poveştile politice, USR a fost în guvern, a abandonat guvernarea, a votat cu PSD şi AUR pentru căderea Guvernului din care au făcut parte. Aceştia sunt nişte paşi politici cu mare greutate şi nu ştiu dacă partidele vor putea sau vor dori să treacă peste aceste lucruri”, a răspuns şeful statului.

El a mai spus că nu are convingerea că se va găsi o soluție după prima rundă de consultări cu partidele. Chestionat, de asemenea, despre posibilitatea declanșării de alegeri anticipate, Iohannis a spus că nu exclude „niciun pas constituțional”.