Iohannis a anunțat convocarea referendumului

FOTO: Presidency.ro
FOTO: Presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a anunțat convocarea referendumului pe tema justiției pe 26 mai, în aceeași zi cu alegerile europarlamentare. De asemenea, într-o declarație pe care a susținut-o la Cotroceni, șeful statului a atacat dur PSD-ul.

„Este cert! Voi convoca referendumul pentru Justiție pe 26 mai, fiindcă așa nu se mai poate. PSD continuă asaltul la adresa Justiției, declanșat de când a preluat guvernarea. rebuie să punem punct practicilor de a da OUG-uri și să punem punct modului în care guvernează PSD.

Avem premisele unui dezastru pentru România. Este complet nejustificată importanța pe care Guvernul o acordă acestor OUG-uri. Codul penal încă se discută în Parlament. Pesediștii trebuie să înceteze atacurile la adresa Justiției.

Justiția nu este la bunul lor plac. Sunt principii simple în orice democrație, sunt valori pentru care oamenii au ieșit în stradă. Este evident că PSD încearcă să ignore aceste adevăruri. Le dau o veste: nu o mai pot face. Cetățenii au dreptul suveran să decidă dacă corupția va deveni politică de stat”, a spus Iohannis.

Iohannis s-a referit și la faptul că PSD-ul dorește să facă secții separate pentru Referendum.

„În aceste condiții, este ilegitimă emiterea unei OUG înainte ca voința cetățenilor să fie exprimată la Referendum. Votul este fundamentul democrației și sursa legitimității acțiunii oricărui om politic.

De ce vă este frică de Referendum, domnilor pesediști? De ce amenințați că faceți secții separate de vot? Încetați să guvernați doar pentru interesul vostru și întoarceți-vă către români!”, a adăugat președintele Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis a avut în ultimele zile mai multe întâlniri cu ONG-uri, societatea civilă și reprezentanți din justiție cu privire la oportunitatea organizării unui referendum.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.