Investiție de peste 7 milioane de euro pentru restaurarea cetăților Sarmizegetusa Regia și Ulpia Traiana Sarmizegetusa

sarmizegetusa regia
Sarmizegetusa Regia. Foto: Andreea Dogar

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, și președintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor, au semnat 3 contracte în valoare totală de 7,41 milioane de euro pentru restaurarea siturilor arheologice Sarmizegetusa Regia și Ulpia Traiana Sarmizegetusa, a anunțat ministerul într-un comunicat de presă.

Proiectele finanțate prin Programul „România atractivă” sunt incluse în două din cele 12 rute culturale promovate prin Componenta 11 – Turism și Cultură a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR): ruta castrelor și ruta cetăților.

Prin contractele semnate vor fi realizate investiții importante pentru valorificarea siturilor arheologice care alcătuiesc ansamblul cetăților dacice din Munții Orăștiei, incluse pe lista patrimoniului mondial UNESCO.

Investițiile includ atât lucrări de restaurare, cât și crearea unor noi spații expoziționale și punere în valoare a sitului:

Va fi conservat și restaurat unul dintre cele mai importante edificii ale antichității dacice, templul de pe terasa a X-a de la Sarmizegetusa Regia. Obiectivul este inclus în ruta cetăților, valoarea investiției fiind de 2,29 milioane de euro.

La intrarea în situl arheologic Ulpia Traiana Sarmizegetusa, obiectiv inclus în ruta castrelor romane, va fi amenajat un muzeu de sit modern și puțin invaziv, care va avea și un punct de belvedere asupra sitului și a amfiteatrului roman din apropiere. În interiorul muzeului va fi reconstituită una din cele două fântâni de marmură, cu elemente sculpturale unice în Dacia, care făceau parte din intrarea monumentală în forul roman. Tot aici vor fi expuse într-un mod interactiv și cele mai importante descoperiri arheologice din primul oraș al Daciei romane. Valoarea contractului semnat pentru acest obiectiv este de 2,56 milioane de euro.

Intrarea în forul roman, obiectiv inclus în ruta castrelor romane, este una dintre cele mai timpurii construcții monumentale din Dacia, din zona intrării provenind prima dovadă epigrafică din Dacia referitoare la construirea unei clădiri. Cândva în secolul al doilea, forul este reconstruit în marmură. Se păstrează aici fragmentele a două coloane din cele patru de foarte mari dimensiuni, de circa 10 metri înălțime, care vor constitui și obiectul proiectului, cel puțin una dintre acestea urmând să fie ridicată pe locul original de construcție. Valoarea investiției: 2,56 milioane de euro.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.