Inspecția Judiciară a luat-o din nou în vizor pe Kovesi. Ce i se reproșează acum

FOTO: Captură ProTV
Laura Codruța Kovesi FOTO: Captură ProTV

Inspecţia Judiciară a anunţat, miercuri, că a început o acţiune disciplinară faţă de şefa Direcţiei Naţionale Anticorupţie Laura Codruţa Kovesi, care ar fi săvârșit o serie de abateri disciplinare referitoare la controalele tematice.

Potrivit inspectorii judiciari, Kovesi și-ar fi desemnat consilierul judecător să execute controale la două servicii teritoriale, cu toate că magistratul se afla într-o stare vădită de incompatibilitate.

„Inspecţia Judiciară a exercitat acţiunea disciplinară faţă de doamna Laura Codruţa Kovesi, procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pentru săvârşirea abaterilor disciplinare prevăzute de articolul 99 litera g) din Legea nr. 303/2004, respectiv ‘nerespectarea dispoziţiilor procurorului ierarhic superior date în scris şi în conformitate cu legea’ constând în aceea că a încălcat cu ştiinţă dispoziţiile articolului 7 alineatul (3) din Ordinul numărul 5/12.01.2016 al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care se referă la competenţa de a dispune şi a efectua controlul tematic: ‘controlul pentru situaţii deosebite şi controlul tematic se dispun de către conducătorii unităţilor de parchet şi se realizează de către aceştia în mod direct sau prin procurori anume desemnaţi’, prin desemnarea consilierului procurorului şef al DNA, judecător detaşat, aflat într-o vădită stare de incompatibilitate pentru efectuarea controlului tematic la două servicii teritoriale”, se precizează într-un comunicat al Inspecției Judiciare, preluat de Agerpres.

Nu este, însă, singura acuzație pe care i-o aduc inspectorii.

Kovesi nu ar fi respectat în mod nejustificat și alte ”obligaţii cu caracter administrativ prevăzute de lege sau regulamente”.

„Prin încălcarea regulamentului şi desemnarea, în calitate de membru al echipei de control, a unui magistrat aflat într-o stare obiectivă şi vădită de incompatibilitate, s-a adus atingere principiilor legalităţii, imparţialităţii şi regulilor fundamentale (prevăzute de articolele 1 alineatul 5, 16 alineatul 1 şi 2, 20, 21 alineatul 3, 132 alineatul 1 din Constituţia României, articolul 5 din Legea numărul 303/2004 raportat la articolul 58 alineatul (3) din Legea numărul 303/2004 şi articolul 65 alineatul (3) din Legea numărul 304/2004), precum şi prestigiului şi credibilităţii actului de justiţie în înfăptuirea căruia a fost implicată Direcţia Naţională Anticorupţie”, menţionează sursa citată.

Soarta Laurei Codruța Kovesi în acest caz va fi discutată de Secția pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii.

Nu este singura sesizare făcută de Inspecția Judiciară în care este vizat procurorul-șef al DNA, pe rolul CSM-ului fiind alte abateri disciplinare ale Laurei Codruța Kovesi, care au ca termen data de 9 mai.

Inspecția Judiciară susține că șefa DNA a folosit faţă de colegii procurori un ton superior şi agresiv, inadmisibil în raport cu standardele minimale de etică şi deontologie ale unui magistrat, de natură a genera în rândul opiniei publice un sentiment de indignare şi a unui dubiu legitim cu privire la respectarea principiilor supremaţiei Constituţiei şi a legilor, precum şi a imparţialităţii procurorilor.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.