INSP a schimbat algoritmul de testare pentru coronavirus. Ce persoane vor avea prioritate

FOTO: OrnaW/Pixabay.com
FOTO: OrnaW/Pixabay.com

Institutul Național de Sănătate Publică a actualizat algoritmul de testare pentru coronavirus începând de vineri, potrivit Agerpres.ro.

Prioritate la testare, în ordinea descrescătoare a importanței, vor avea:

  • Persoane simptomatice cu istoric de călătorie internaţională;
  • Contacţi apropiaţi simptomatici ai cazurilor confirmate;
  • Personal medico-sanitar simptomatic;
  • Cazuri de pneumonie fără altă etiologie, din toate categoriile de vârstă şi din toate spitalele;
  • Cazuri de SARI fără altă etiologie, din toate categoriile de vârstă şi din toate spitalele;
  • Persoane instituţionalizate simptomatice;
  • Pacienţi înainte de procedura de transplant (asimptomatici) şi donatorii de celule stem hematopoietice înainte de donare.

Testarea se va face doar la recoamndarea medicului, atât în sistemul public, cât și în cel privat.

De asemenea, potrivit documentului publicat pe site-ul INSP, nu fac obiectul testării contacţi asimptomatici ai cazurilor confirmate, inclusiv personal medico-sanitar, şi persoane asimptomatice cu istoric de călătorie internaţională. În aceste cazuri este prevăzută testarea ulterioară la apariţia simptomatologiei în decurs de 14 zile de la ultimul contact, respectiv de la data intrării în România.

Potrivit documentului elaborat de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, în vederea optimizării activităţilor de testare pentru COVID-19, de internare şi de externare, se cere respectarea noilor recomandări.

Strategia trebuie să fie axată pe detectarea rapidă a cazurilor de COVID-19, în vederea limitării transmiterii, şi pe obţinerea de dovezi de transmitere comunitară nedetectată, arată sursa citată.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.