Înfrângere usturătoare pentru Orban. A pierdut o primărie importantă

FOTO: Orban Viktor/Facebook
FOTO: Orban Viktor/Facebook

Partidul premierului ungar Viktor Orban a suferit un eșec surprinzător la alegerile locale pentru primăria orașului Hodmezovasarhely. Candidatul partidului premierului, Fidesz, a fost învins de un independent susținut de opoziție. Potrivit Reuters, învingătorul a avut un discurs și mai radical de dreapta, mai conservator decât al candidatului partidului lui Orban.

Peter Marki-Zay, câștigătorul alegerilor locale pentru Hodmezovasarhely, este un politician începător. L-a învins pe Zoltan Hegedus, după ce a obținut 57,5% din voturi.

„Hodmezovasarhely a arătat că vrem să scăpăm de băieții mari care agresează întreaga clasă. O nouă eră a început astăzi”, a declarat Maki-Zay, la o conferință de presă, după câștigarea alegerilor.

Fidesz încearcă să câștige majoritatea parlamentară la alegerile din aprilie cu un mesaj foarte dur împotriva imigrației, și anunță creșterea salariilor și pensiilor. De asemenea, partidul condus de Viktor Orban și-a stabilit un inamic și în George Soros afaceristul american cu origini ungare.

„Rețeaua Soros funcționează ca un partid, care dorește să destabilizeze și să slăbească guvernele care iau atitudine împotriva aducerii musulmanilor. Din acest motiv, mă aștept ca rețeaua Soros să facă propagandă în Ungaria, să consolideze ONG-urile, să plătească, sute, chiar mii de oameni, iar pentru perioada alegerilor să înființeze așa-numite centre civile în diferite părți ale țării, care să funcționeze ca partidele în timpul campaniilor electorale. (…)

Reţeaua Soros vrea desfiinţarea gardului, nu vrea ca naţiunile să fie despărţite de frontiere, vrea să obţină ca maghiarii să se bucure de sosirea unor oameni cu o cultură diferită de a lor, cărora să le dea bani. Din acest motiv toate mijloacele statului au fost mobilizate, dintre acestea făcând parte şi un raport al serviciilor secrete privind componenţa, modul de funcţionare şi influenţa maşinăriei Soros”, declara premierul Ungariei, în luna decembrie.

În sondaje, cu șase săptămâni înainte de alegeri, partidul lui Orban este în continuare favorit. Însă, în contextul acestui rezultat sunt analiști politici care cred că ar putea exista o surpriză pe 8 aprilie.

 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.