Informații esențiale despre filtrul de aer de la mașină

Filtrul de aer al autovehiculului este considerat a fi parte a sistemului de alimentare cu combustibil. Acesta joacă un rol esențial, întrucât reușește să mențină motorul curat și lipsit de reziduuri. Potrivit specialiștilor, filtrul de aer trebuie să fie schimbat în mod regulat, pentru ca vehiculul să fie menținut în stare bună. De asemenea, un filtru de aer care are o funcționare corespunzătoare reușește să păstreze aerul curat pentru procesul de ardere. În același timp, îmbunătățește în mod considerabil consumul general al autoturismului tău. Rămâi alături de noi și descoperă alte informații esențiale despre filtrul de aer de la mașina ta, pe parcursul rândurilor următoare!

De ce este important un filtru de aer pentru mașina ta?

La nivel general, filtrul de aer folosit într-un autovehicul îndeplinește un rol esențial în filtrarea aerului pe tot parcursul deplasării acestuia. Astfel, aerul trece printr-un filtru de hârtie, spumă sau bumbac chiar înainte de a ajunge în camerele de ardere prin intermediul galeriei de admisie. Acesta îndepărtează murdăria, insectele și alte particule din aer care intră, păstrând resturile și reziduurile departe de motor.

În lipsa unui filtru de aer, motorul poate să fie înfundat cu resturi, precum sunt murdăria, insectele, frunzele și multe altele. Acest lucru poate conduce la obstrucționarea completă și, în cele din urmă, la apariția unor defecte tehnice destul de grave.

Fotografie cu filtrul de aer de pe site euautopiese.ro

Care sunt semnele că filtrul de aer trebuie să fie schimbat?

La fel ca în cazul multor alte componente ale autoturismului tău, inclusiv filtrul de aer trebuie să fie schimbat atunci când situația impune acest lucru. În general, vorbim despre următoarele semnale ca fiind cele mai comune în ceea ce privește înlocuirea filtrului de aer cu unul nou:

  • O scădere considerabilă a consumului de carburant;
  • Indicatorul de Check Engine se aprinde, ca urmare a creșterii depunerilor de motor;
  • Se aud zgomote la nivelul motorului, datorită faptului că nu există un flux de aer;
  • Bujiile sunt murdare, motiv pentru care apar probleme de aprindere și pierderi ale motorului;
  • Accelerația este în scădere, întrucât fluxul de aer este restricționat ca urmare a unui filtru de aer murdar.

În situația în care te confrunți cu oricare dintre problemele de mai sus, este cazul să duci autoturismul tău la cel mai apropiat service autorizat pentru o verificare amănunțită.

Când ar trebui să schimbi filtrul de aer?

Cel mai simplu mod de a răspunde la această întrebare este prin a solicita unui mecanic să realizeze acest demers pentru tine, indiferent de alte probleme cu care mașina ta se confruntă. De cele mai multe ori, mecanicul va face o inspecție riguroasă a filtrului de aer atunci când schimbi uleiul din vehicul. Acest lucru va determina o schimbare a filtrului în cazul în care acesta atinge un anumit nivel de contaminare.

În același timp, multe persoane ajung să opteze pentru schimbarea filtrului atunci când își schimbă uleiul, anual sau în funcție de kilometrajul parcurs.

Cunoscând toate aceste informații, îți va fi mult mai ușor să identifici momentele în care filtru de aer va trebui să fie schimbat!