Informații despre răscoala de la Ditrău au ajuns în Sri Lanka. Familiile sunt îngrijorate

FOTO: Multi Professional Solutions - Recrutare Personal Asia/Facebook
FOTO: Multi Professional Solutions - Recrutare Personal Asia/Facebook

Ecourile scandalului rasist din comuna Ditrău au ajuns și în Sri Lanka, atât la autorități, cât și la familiile celor doi muncitori. Corina Constantin, directorul firmei Multi Professional Solutions, specializată în recrutarea de forță de muncă din Asia, a transmis că familiile și autoritățile din Sri Lanka s-au interesat dacă cei doi muncitori sunt în siguranță.

De asemenea, într-o postare pe Facebook, Corina Constantin explică întreaga situație.

„În urmă cu câteva luni ne-a contactat reprezentantul unei fabrici de pâine din Harghita la recomandarea unui alt client căruia i-am plasat un grup de muncitori în domeniul panificației.

În ciuda faptului că era primul proiect de angajare a unor cetățeni non europeni în acea zonă, nu ne-am imaginat că în zilele noastre, cu tot accesul la informație și educație, rasismul poate căpăta dimensiunile pe care le vedem zilele acestea.

Referitor la reacțiile comunității locale din Ditrau, dorim să credem că acestea s-au bazat exclusiv pe lipsa de informație în acord cu tendințele actuale privind regimul străinilor în România.

De-a lungul timpului, în cei 13 ani de când importăm forța de muncă din Asia, am întâmpinat diferite probleme și situații, inclusiv reticența autorităților locale în zone în care plasăm primele grupuri de muncitori străini, dar, în nicio comunitate nu am întâlnit reacții extremiste și lipsite de raționament.

De obicei autoritătile locale nu își doreau străini în localitate întrucât nu stăpâneau legislația care reglementează importul de forță de muncă, dar în urma discuțiilor, toată lumea a înțeles că această migrație controlată reprezintă o soluție la lipsa forței de muncă din România”, transmite Corina Constantin.

Directorul companiei mai spune că majoritatea muncitorilor are experiență internațională și „s-au conformat și adaptat altor culturi înainte de venirea în România”.

„Am ales ca țări de proveniență țările cu religii care promovează și pun în practică toleranța, non-violența și buna înțelegere, așa cum fac budismul și hinduismul. Înainte să sosească în România, țara exportatoare, prin instituții acreditate, le verifică starea de sănătate și li se solicită cazierul judiciar.

Pe de altă parte, statul român desfășoară verificări înaintea acordării avizului de muncă, prin Ministerul de Interne și a vizei de muncă, prin Ministerul de Externe. În cazul în care, la nivel internațional, cetățeanul străin, respectiv solicitantul de viza, a încălcat legea sau a avut perioade de ședere ilegală pe teritoriul altor țări, i se poate respinge cererea de viză.

Informația legată de ce se întamplă în Harghita a ajuns și în Sri Lanka, partenerii noștri exprimându-și îngrijorarea față de situația de la Ditrău, dar i-am asigurat ca angajatorul a luat toate măsurile de precauție pentru a menține starea de siguranță a muncitorilor.

Reprezentanții agenției noastre au menținut contactul cu cei doi muncitori care au fost informați corespunzător asupra șederii și integrării lor în România, mai mult decât atât, în cursul zilei de marți, 4 februarie, vom avea o întâlnire cu aceștia pentru a-i asigura de tot sprijinul nostru. Acești cetățeni străini sunt înregistrați la Ministerul de Externe din Sri Lanka sub agenția noastră, prin urmare suntem răspunzători de integritatea lor pe teritoriul României.

În urma ultimelor discuții avute cu clientul nostru, respectiv angajatorul sri lankezilor, am decis să mergem mai departe cu plasarea ultimilor 5 muncitori, acesta asumându-și responsabilitatea bunului mers al contractului”, a mai spus directorul Corina Constantin.

 

 

 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.