În România s-ar putea legaliza vânătoarea cu păsări de pradă

FOTO: Stevebidmead/Pixabay.com
FOTO: Stevebidmead/Pixabay.com

Deputații au votat, ieri, în favoarea legalizării falconeriei, un tip de vânătoare care presupune folosirea păsărilor de pradă. Potrivit Hotnews.ro, această modificare din legea vânătorii și a protecției fondului cinegetic a fost inițiată de grupul PSD din Camera Deputaților.

Actul normativ urmează să ajungă pentru promulgare la președintele Klaus Iohannis, care îl poate retrimite în Parlament sau să-l conteste la Curtea Constituțională.

Societatea Ornitologică Română atrage atenția că acceptarea falconeriei ar putea avea un efect distructiv și critică faptul că specialiștii în domeniu nu au fost consultați.

Vânătoarea cu păsări de pradă presupune deținerea și dresarea unor exemplare de specii răpitoare, toate fiind strict protejate la nivel național și internațional. Falconeria se practic, teoretic, în mod legal în țări din Europa și SUA cu exemplare provenite din captivitate, însă multe exemplare au fost extrase, ilegal, din sălbăticie.

„Prădarea cuiburilor de răpitoare și extragerea puilor este una dintre problemele majore de conservare pentru mai multe specii, fiind din păcate strâns legată de practica falconeriei. Una dintre speciile de interes mare pentru această activitate este șoimul dunărean (Falco cherrug), specie strict protejată, a cărei conservare face obiectul eforturilor la nivel internațional și național.

În România, această specie este reprezentată printr-un efectiv de doar câteva zeci de perechi, iar extragerea puilor pentru a fi vânduți pe piața neagră a falconeriei este una dintre cele mai mari amenințări listate în Planul Internațional de Acțiune pentru această specie elaborat la nivel european. Magnitudinea fenomenului este din păcate la ora actuală necunoscută. Aceeași amenințare planează și asupra efectivelor cuibăritoare ale altor specii de răpitoare.

În plus, această metodă de vânătoare este caracteristică pentru capturarea și uciderea unor specii de vânat de talie mică, care în multe zone au suferit un declin accentuat în special din cauza intensificării practicilor agricole. Legalizarea unei astfel de metode poate pune o presiune suplimentară asupra acestor specii, care la ora actuală nu poate fi cuantificată”, a mai precizat Directorul Executiv al SOR, Dan Hulea, potrivit Hotnews.ro.

FOTO: Stevebidmead/Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.