În ce condiții va fi băgată o localitate în carantină

FOTO: Poliția Română/Facebook
FOTO: Poliția Română/Facebook

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a semnat un ordin prin care sunt stabilite criteriile pentru carantinarea unei localități din cauza epidemiei de coronavirus.

Pentru a se declanșa o analiză în vederea propunerii de instituire a carantinei zonale trebuie să se îndeplinească următoarele criterii:

 1. trend crescător pentru 14 zile
 2. rata de infectare peste nivelul de alertă (3 cazuri/1000 de locuitori)
 3. ponderea majoritară a cazurilor în cadrul comunității față de focarele înregistrate în comunități închise (centre rezidențiale, unități sanitare)
 4. ponderea populației în vârstă de 65 de ani și peste, atât în localitate, cât și în zonele rurale ale județului
 5. personal insuficient pentru desfășurarea anchetelor epidemiologice în cadrul DSP, în raport cu numărul de cazuri confirmate
 6. personal sanitar insuficient în spitalele care asigură asistența medicală pacienților suspecți/confirmați cu COVID-19 (focare în rândul personalului medico-sanitar), dotare insuficientă cu echipamente personale de protecție
 7. gradul de ocupare al paturilor, atât pe secțiile COVID, cât și pe secțiile ATI >90%, cu pacienți din zona respectivă
 8. populația din zona afectată nu este compliantă la regimul de izolare la domiciliu pentru 14 zile în urma unui contact apropiat cu un caz confirmat sau cazuri confirmate izolate la domiciliu.

De asemenea, există și câteva criterii adiționale de care se va ține cont pentru a fi carantinată zona:

 1. existența unui/unor medici de familie pe raza localității care să fie responsabilizat(i) cu contactarea și monitorizarea din punct de vedere medical a contacților izolați la domiciliu și acordarea asistenței medicale a populației din zona respectivă
 2. existența unei unități comerciale pentru asigurarea nevoilor esențiale
 3. existența unei farmacii pentru asigurarea medicamentelor necesare pentru tratamentul uzual al populației
 4. dacă localitatea este traversată de un drum județean/național
 5. dacă la nivelul localității sunt suficiente resurse umane din cadrul poliției locale sau pot fi mobilizate alte resurse umane pentru asigurarea monitorizării zilnice a respectării regimului de izolare la domiciliu
 6. în cazul localităților mai mari (orașe, municipii) evaluarea spitalului care asigură asistența medicală pacienților suspecți/confirmați COVID-19, din punct de vedere al gradului de ocupare, a situației stocurilor de echipamente, a numărului de personal medical.
Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.