Guvernul României are priorități inedite: Bani pentru telenovele

Foto: NBC

Un proiect al Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză a inclus telenovelele și serialele de televiziune pe lista producțiilor care pot fi finanțate prin schema de ajutor de stat pentru industria cinematografică.

Simțind, probabil, o vulnerabilitate în acest domeniu, conducătorii patriei au decis să completeze categoriilor de filme eligibile să primească ajutoare de stat.

Astfel, se vor acordat bani pentru telenovele, seriale de televiziune, miniserii, filme de ficțiune de scurt, mediu și lung metraj, filme destinate distribuţiei direct pe suport video sau internet sau orice alt tip de suport, documentare artistice, filme de animaţie.

Statul va acorda sume importante programului. În 2019, bugetul alocat schemei este de 233 de milioane de lei, aproximativ (n.r. – deocamdată) 50 de milioane de euro.

Proiectul simplifică obligaţiile producătorului, impunându-i acestuia ca minimum 20% din bugetul total al proiectului să se realizeze pe teritoriul României. Până acum, legislaţia prevedea ca valoarea cheltuielilor care fac obiectul acestei obligaţii de teritorializare să nu depăşească 80% din bugetul total al producţiei.

Mai mult, beneficiarii trebuiau să cheltuiască până la 160% din ajutorul acordat producţiei pe teritoriul României.

Iată ce producții pot fi finanțate cu ajutor de la stat:

Telenovelă – operă audiovizuală destinată a fi difuzată pe un canal de televiziune cu o frecvenţă zilnică, de cel puţin 3 ori pe săptămână, cu o durată de cel mult 60 de minute, care înfăţişează fapte de viaţă şi relaţiile sufleteşti ale unui număr mare de personaje, în mod esenţial melodramatic, al cărei scenariu prezintă un fir epic continuu, fără finalitate, care se desfăşoară pe parcursul mai multor episoade (minimum 80). Un sezon va conţine până la 20 de episoade şi distanţa dintre începutul unui sezon şi începutul următorului să fie de minimum 12 luni.

Mini-serie de televiziune – opera audiovizuală destinată a fi difuzată prin satelit, cablu sau internet care înfăţişează fapte de viaţă 3 sau spune o poveste într-un număr de maxim 8 episoade, fiecare episod având o durată de maxim 60 de minute.

Sitcom – operă audiovizuală realizată în proporţie de 80% într-un platou de filmare în faţa unei audienţe live sau înregistrate şi a unor decoruri limitate ca număr, multicameră (filmare simultană cu maximum 3 camere), cu o durată de cel mult 30 de minute, al cărei scenariu nu are fir epic ce se dezvoltă pe mai multe episoade, scenariu ce înfăţişează situaţii comice ale unor personaje cu tipare predefinite neevolutive şi pentru care producţia unui episod nu necesită mai mult de 2 zile de filmare.

Serial de televiziune – opera audiovizuală, alta decât sitcomul şi telenovela care nu sunt considerate produs cultural, destinată a fi difuzata prin satelit, cablu sau internet pe parcursul mai multor sezoane. Un sezon va conţine între 8 şi 13 episoade, fiecare episod având o durată de maxim 45 de minute.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.