Noul Guvern, în fața vechiului Parlament! Ludovic Orban: ”Putem obține învestitura”

FOTO: Gov.ro
Parlamentul României. FOTO: Gov.ro

După ce a dat jos Guvernul condus de Viorica Dăncilă, prin adoptarea unei moțiuni de cenzură, Parlamentul decide azi soarta cabinetului condus de premierul desemnat Ludovic Orban.

Orban și miniștrii săi își vor prezenta programul de guvernare în fața plenului reunit al Parlamentului. Miniștrii propuși de liberalul Orban au fost deja audiați în comisiile de specialitate, iar 3 din cei 16 au primit aviz negativ: Florin Câțu, la Finanțe, Ion Ștefan, la Lucrările Publice, Dezvoltare și Administrație, respectiv Violeta Alexandru, de la Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

În schimb, au primit vot favorabil în comisiile parlamentare Marcel Vela – propus pentru funcţia de ministru al Afacerilor Interne, Nicolae Ciucă – propus pentru funcţia de ministru al Apărării Naţionale, Ioan Marcel Boloş – propus pentru funcţia de ministru al Fondurilor Europene, Victor Costache – propus pentru a ocupa funcţia de ministru al Sănătăţii, Bogdan Gheorghiu – propus pentru funcţia de ministru al Culturii, Monica Anisie – propusă pentru a ocupa funcţia de ministru al Educaţiei, Bogdan Aurescu – propus la Ministerul Afacerilor Externe, Cătălin Predoiu – propus pentru Ministerul Justiţiei, Lucian Bode – propus pentru funcţia de ministru al Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, Virgil Popescu – propus pentru funcţia de ministru al Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Nechita Adrian Oros – propus pentru preluarea portofoliului de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Costel Alexe – propus pentru funcţia de ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor, Ionuţ Stroe – propus pentru a ocupa funcţia de ministru al Tineretului şi Sportului.

Guvernul Orban, la votul de învestitură

Aceștia nu vor forma, însă, un Guvern până nu primesc cel puțin 233 de voturi favorabile în Parlament.

Ludovic Orban susține că are sprijinul a 225 de parlamentari care susțin deja formarea noului cabinet, dar și că poartă negocieri cu alți 11 parlamentari.

„După datele pe care le avem astăzi, estimarea noastră este că putem obține între 237 și 243 de voturi”, a explicat Orban.

Este necesară și asigurarea cvorumului pentru ca ședința să aibă loc, mai ales că parlamentarii PSD şi Pro România au anunţat că vor lipsi, Viorica Dăncilă amenințându-și oamenii cu excluderea din partid dacă nu se conformează.

În cazul neacordării votului de încredere pentru formarea Guvernului, Parlamentul îi va cere Preşedintelui României să desemneze un alt candidat pentru funcţia de prim-ministru.