Guvernul: Negocierile cu sindicatele din educație s-au încheiat. Sindicaliștii: Protestele continuă

FOTO: Simion Hăncescu/Facebook
FOTO: Simion Hăncescu/Facebook

Guvernul a adoptat ordonanța de urgență prin care salariile profesorilor cresc cu 1.000 de lei brut, iar pentru personalul nedidactic cu 400 de lei brut.

„Astăzi putem să vă anunță că negocierile au luat sfârșit. Din dispoziția premierului, începând de astăzi ministrul Muncii va intensifica discuțiile pe grila din legea salarizării, iar ministra Deca va continua discuțiile pentru contractul colectiv de muncă.

Greva s-a încheiat? Negocierile s-au încheiat, acesta e mesajul pe care îl transmitem public”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat că speră ca după aceste libere, profesorii și elevii să revină la școală.

„Prin actul adoptat astăzi reușim să acoperim solicitările. Impactul bugetar al OUG este de 2,16 miliarde de lei

Care e sensul adoptării OUG? Având în vedere că actele normative răspund cererilor, e momentul ca toți să prioritizăm copiii și încheierea anului școlar. Această soluție găsită împreună de guvern și sindicate răspunde și nevoii de echitate în sistem. Sunt creșteri importante. Azi e ziua copiilor, trebuie să ne gândim toți la interesul lor.

Am făcut apel la întoarcerea în clase. Ne-au spus că vor duce către membrii de sindicat textul OUG și se vor întoarce cu răspunsul cadrelor didactice.

Luați în calcul să atacați în instanță greva? Guvernul României a preferat dialogul. Nu am procedat în acest sens și nu intenționăm să mergem în această direcție.

Ați cerut suspendarea grevei pe perioada examenelor? Chiar azi am solicitat să ne întoarcem în clase. Răspunsul a fost că se întorc marți cu un răspuns”, a declarat ministrul Deca.

De partea cealaltă, sindicaliștii spun că de marți continuă greva.

„De marți încolo colegii noștri vor continua acțiunile de protest, ei fiind singurii în măsură să decidă altceva. (…) Ne-au chemat să ne anunțe că a fost adoptată OUG. Nu există niciun element de noutate, iar mai departe încă se pot continua negocierile la nivelul Ministerului Muncii pe viitoarea lege. Soluția trebuie să fie cea dorită de colegii mei”, anunță sindicalistul Marius Nistor.

Și Simion Hăncescu a declarat că profesorii nu sunt de acord cu propunerea Guvernului.

„Oamenii sunt cei care sunt suverani, oamenii au semnat pentru grevă generală, oamenii decid dacă ea încetează sau nu.

Până în acest moment oamenii au spus că nu e acceptat ca grila să se aprobe în 3 ani de zile. Oamenii au semnat pentru asumarea unei greve, ei decid dacă cedează sau nu”, a declarat Simion Hăncescu.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.