Guvernul le-a dat încă o zi liberă bugetarilor

anaf
Foto: Pagina de Facebook ANAF

Guvernul a stabilit ca data de 30 aprilie 2019 să fie zi liberă pentru salariații din sectorul bugetar, potrivit unei hotărâri aprobate vineri, 29 martie, având în vedere că miercuri, 1 mai, este zi liberă nelucrătoare conform Codului Muncii.

Astfel, bugetarii vor fi liberi atât marți, 30 aprilie, cât și miercuri, 1 mai.

Măsura este adoptată și pentru recuperarea capacității de muncă a angajaților, dar și pentru stimularea turismului, a anunțat Ministerul Muncii și Justiției Sociale într-un comunicat de presă.

Prevederile actului normativ nu se aplică în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă.

Pentru recuperarea zilei de 30 aprilie, instituţiile publice îşi vor prelungi timpul de lucru până la data de 31 mai, potrivit planificărilor stabilite.

Guvernul a luat această decizie și deoarece în acest an sărbătorile pascale pică la sfârșitul lunii aprilie. Paștele e sărbătorit duminică, pe 28 aprilie, iar luni, 29 aprilie, este a doua zi de Paști, aceasta fiind zi liberă nelucrătoare conform Codului Muncii.

Declarând și ziua de 30 aprilie zi liberă, Guvernul a făcut practic o punte între zilele libere de Paști și ziua liberă de 1 mai.

Prin urmare, angajații din sistemul bugetar se vor bucura de o vacanță extinsă, de 6 zile consecutive, deoarece de anul trecut și ziua în care se sărbătorește Vinerea Mare a fost declarată zi liberă nelucrătoare conform Codului Muncii.

Așadar, în 2019, bugetarii vor avea liber de vineri (26 aprilie) până miercuri (1 mai).

Angajații din sistemul privat se vor bucura și ei de următoarele zile libere:

Vinerea Mare – 26 aprilie
Prima zi de Pași, duminică – 28 aprilie
A doua zi de Pași, luni – 29 aprilie
1 mai, miercuri