Guvernul construiește două pușcării. A împrumutat deja 177 de milioane de euro

FOTO: Gov.ro
FOTO: Gov.ro

Guvernul a adoptat un proiect de lege privind un împrumut acordat de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, de 177 milioane de euro pentru construirea a două penitenciare, în județele Prahova și Buzău, și a unei facilități pentru pregătirea personalului în Ilfov.

Potrivit lui liberalul Ionel Dancă, purtătorul de cuvânt al Executivului. Unul dintre penitenciare va fi construit în Berceni, în Prahova, iar un altul în Buzău.

Se vor realiza și un centru de pregătire a personalului din penitenciare, în Ilfov, și un centru de recuperare a capacităților de muncă din penitenciare în județul Brașov.

Costul total al proiectului este de peste 221 de milioane de euro.

”Costul este de 221,5 milioane de euro, din care valoare împrumutului este de 177 milioane de euro. Acest proiect de lege pentru aprobarea acestui împrumut este un act normativ extrem de important în zona judiciară, cunoscând problemele pe care sistemul penitenciarelor din România îl ridică, ca urmare a supraaglomerării. Actualul Guvern crede că soluția pentru rezolvarea problemelor nu trebuie să fie în zona eliberărilor condiționate anticipat, care au produs violență stradală și fenomene sociale nedorite, ci politica de rezolvare a acestor probleme trebuie să se axeze pe investiții în zona sistemului penitenciar”, a mai spus Dancă.

Conducătorii țării din ultimii ani au decis să elibereze infractori – mulți dintre ei periculoși – înainte de termen, pentru a nu risca scanțiuni mai dure din partea Uniunii Europene din cauza supraaglomerării penitenciarelor.