Gropile din șoselele românești însumează o suprafață cât o treime din București

România are o infrastructură rutieră plină de gropi. Foto: Pixabay

Suprafața totală a gropilor de pe drumurile asfaltate ale României este de peste 80 de kilometri pătrați, potrivit datelor anunțate de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

Bucureștiul, cel mai mare oraș din țară, are o suprafață totală de 228 de kilometri pătrați. Puse laolaltă, gropile din șoselele românești ar fi aproape de mărimea Iașiului, care este cea mai întinsă localitate din estul țării, cu suprafață de 94 de kilometri pătrați.

CNAIR a anunțat că a demarat un program de reparare a gropilor de pe șoselele țării, care va avea loc între aprilie și iunie. Peste 619.000 de metri pătrați de găuri din asfalt sunt incluse în acest program, dintre care 21.195 de metri pătrați au fost deja acoperiți.

”Tipurile de lucrări de întreţinere curentă cuprind lucrări la partea carosabilă, întreţinerea platformei drumului, toaletări şi igienizări, asigurarea scurgerii apelor din zona drumului, lucrări privind întreţinerea plantaţiilor rutiere, lucrări de întreţinere curentă a podurilor, pasajelor, podeţelor şi tunelurilor, cât şi lucrări care vizează siguranţa circulaţiei”, se arată într-un comunicat al CNAIR.

Cele mai mari suprafeţe cu gropi se întâlnesc – potrivit statisticii CNAIR – pe şoselele deservite de Direcţiile Regionale de Drumuri şi Poduri Braşov (200.000 mp), Iaşi (192.780 mp), Bucureşti (76.290 mp) şi Cluj (55.850 mp). Cele mai mici suprafeţe cu gropi sunt la administratorii din Timişoara (17.640 mp), Constanţa (25.030 mp) şi Craiova (51.450 mp).

Bugetul companiei pentru repararea drumurilor din acest an este de 120 de milioane de lei (25,7 milioane de euro). Țara noastră ar avea nevoie, însă, de peste 4 miliarde de euro pentru a astupa toate gropile din asfaltul drumurilor naționale.

România are peste 200 de șosele care sunt considerate drumuri naționale, acestea însumând, în total, peste 17.000 de kilometri.

Puteți afla mai multe despre starea drumurilor din România de aici.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.