Greva profesorilor amână rotativa la Guvern

Kelemen Hunor, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu FOTO: gov.ro
Kelemen Hunor, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu FOTO: gov.ro

După o ședință a coaliției, la care au participat Nicolae Ciucă, liderul PNL, președintele PSD, Marcel Ciolacu și șeful UDMR, Kelemen Hunor, s-a decis ca actualul premier să nu-și depună mandatul. Rotativa, în urma căreia Marcel Ciolacu ar urma să-l înlocuiască pe Nicolae Ciucă în funcția de premier, se amână până când se rezolvă criza din învățământ.

„Am decis să continuăm dialogul cu sindicatele din învățământ, să menținem acest dialog să găsim soluții pentru problemele cadrelor didactice.

Și să facem așa fel, încât împreună cu dumnealor să găsim soluții, dar nu se pot rezolva printr-o singură decizie, sunt probleme acumulate în 30 de ani.

Suntem de asemenea conștinenți de nevoia de a ridica nivelul de salarizare a cadrelor didactice la nivelul de recunoaștere pentru ceea ce înseamnă haina de profesor în România.

Este foarte clar că ne dorim cu toții ca viitorul acestei țări să aibă predictibilitate. Viitorul ține de educația copiilor noștri.

Toate acestea se fac prin asigurarea unui cadru cât mai bine așezat și cât mai complex în ceea ce privește atât dotarea tehnică a sistemului de învățământ, cât și specializarea cadrelor didactice, precum și printr-un nivel de salarizare.

Doar că în acest moment, făcând apel la rațiunea cadrelor didactice, nu ne putem asuma ca printr-o măsură unidirecțională să dezechilibrăm întreg bugetul de stat.

Vom continua să menținem dialogul cu sindicatele, le-am pus în față toate datele cât se poate de onest. Sperăm să ajungem la o soluție pentru protestul pe care l-au declanșat.

Am prezentat cât se poate de clar că, în programul de guvernare și în măsurile pe care le-am luat, educația rămâne domeniu prioritar, educația și sănătatea rămân domenii prioritare.

În atare condiții, am avut discuții până aseară târziu, ne-am revăzut în această dimineață și am convenit ca până la soluționarea acestor probleme să nu îmi depun mandatul și să îmi asum în continuare responsabilitatea funcției de premier.

Sper să fie create condițiile ca, într-o perioadă de timp cât mai scurtă, să punem în aplicare planul de rocadă la nivelul coaliției”, a declarat Nicolae Ciucă.

Marcel Ciolacu a spus că decizia corectă este să fie rezolvată greva profesorilor înainte de trece la schimbări politice.

„Este o decizie pe care ne-o asumăm împreună, împreună o să continuăm, eu reprezentând Legislativul, dumneavoatră reprezentând Executivul, o să încercăm să rezolvăm asceastă problemă, dar trebuie să avem și echilibrul de a găsi argumentele cele mai prielnice și împreună ne-am asumat că, în programul de guvernare, prioritatea 1 sunt profesorii și sistemul de sănătate.

Avem un calendar convenit cu liderii din învățământ, un calendar foarte scurt, pe care ni l-am asumat împreună.

Cred că este decizia corectă să nu intrăm în decizii politice până nu rezolvăm greva profesorilor. Urmând să găsim împreună ulterior calendarul pentru rotație”, a declarat Marcel Ciolacu, după ședința coaliției.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.