Grecia oferă 25.000 de vacanțe „gratuite”. Turiștii primesc vouchere de până la 500 de euro

insula rhodos
Foto: neufal54 / pixabay.com

Grecia lansează vacanțe „gratuite” pentru turiștii care au fost evacuați de pe insula Rhodos în vara anului trecut, din cauza incendiilor de vegetație, relatează „The Guardian”.

Aproximativ 25.000 de turişti, cei mai mulți din Marea Britanie, vor beneficia de vouchere de până la 500 de euro, care vor acoperi cazarea la hotel timp de o săptămână. Sunt eligibili numai turiștii care au avut cazare în hoteluri, nu la gazde sau localnici (de genul Airbnb).

Potrivit autorităților din Grecia, măsura reprezintă o premieră mondială. Până la 25.000 de turiști forțați să părăsească insula vara trecută vor fi eligibili pentru compensații, începând cu această săptămână.

„Schema este în funcțiune, așa cum a promis premierul”, a declarat secretarul general al ministerului grec al Turismului, Myron Flouris, pentru „The Guardian”. „A fost un proces foarte complicat, nu în ultimul rând, cred, pentru că suntem prima țară din lume care face asta.”

În cadrul programului, persoanele care s-au cazat în hoteluri și care au fost evacuate din cauza incendiilor din iulie vor putea primi vouchere electronice în valoare de până la 500 de euro pentru a acoperi costurile de cazare pentru o ședere de o săptămână. Inițiativa se va desfășura în două faze: de acum până la 31 mai și de la 1 octombrie până la 15 noiembrie.

Deja peste 5.000 de turişti s-au înscris deja în registrul beneficiarilor schemei. „Orice persoană care stătea în zonele care au fost afectate de incendii este eligibilă”, a declarat Yannis Papavasiliou, care conduce uniunea hotelierilor din insula Rhodos.

Compensația va reflecta suma plătită inițial de clienți operatorilor de turism și va varia între 300 și 500 de euro. „Se va aplica doar hotelurilor, nu cazărilor private în stil Airbnb. Grecia își respectă promisiunea de a-i recompensa pe toți cei care și-au pierdut vacanța din cauza schimbărilor climatice”, a mai spus el.

Dacă ați fost evacuați din insula Rhodos în iulie 2023, vă puteți înscrie pe platforma RhodosWeek.

Foto: neufal54 / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.