Generalul rus supranumit „Măcelarul Ceceniei” spune că războiul din Ucraina ar putea dura până la 10 ani

Vladimir Șamanov FOTO: Wikimedia Commons
Vladimir Șamanov FOTO: Wikimedia Commons

Generalul Vladimir Șamanov, fost comandant al Forțelor Aeropurtate, cunoscut pentru brutalitatea cu care a codus oprațiunile militare din Cecenia, a declarat, la un post de televiziune rus, că războiul din Ucraina ar putea dura între 5 și 10 ani.

Când a vorbit despre război, acesta s-a referit la „demilitarizare” și „denazificare” și a spus că va fi greu „să se formeze un guvern care să nu se murdărească cu acești neonaziști”.

Generalul Șamanov a vorbit și despre „greșelile” pe care l-ar fi făcut armata lui Putin în Ucraina. Priontre altele, acesta a spus că a fost o eroare că militarii ruși s-au așteptat să fie „întâmpinați cu flori”.

Șamanov a mai spus că în Ucraina s-au păstrat multe universități militare încă din perioada sovietică, care sunt disponibile în aproape fiecare regiune. Potrivit acestuia, acest lucru a permis țării să păstreze o „bază pentru renașterea armatei”.

Vladimir Șamanov a primit decorația Eroului Federației Ruse pentru serviciul său în Cecenia, dar grupurile pentru drepturile omului l-au criticat ferm pentru crimele de război comise de trupele Federației Ruse sub ordinul sale în timpul Primului Război Cecen din 1994-1996 și al celui de- Al Doilea Război Cecen din 1999-2009.

În august 2008, Șamanov a comandat forțele ruse în Abhazia în timpul războiului din 2008 din Osetia de Sud împotriva Georgiei. Șamanov a fost răsplătit în 2009 pentru acțiunile sale cu funcția de comandant al Forțelor Aeropurtate ale Rusiei, el comandând ramura de elită a forțelor armate ruse până în 2016, când s-a retras din serviciul activ. În același an el a fost ales deputat al Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului de la Moscova. 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.