Gemenii născuți cel mai devreme din istorie. Au intrat în Cartea Recordurilor, deși li s-au dat „0% șanse de supraviețuire”

gemeni prematuri cartea recordurilor
Foto: Guinness / BBC

Gemenii unui cuplu din Canada au intrat în Cartea Recordurilor drept gemenii născuți cel mai devreme (prematur) din istorie, relatează BBC.

Adiah și Adrial Nadarajah, frate și soră, s-au născut după 126 de zile (22 de săptămâni, adică 5 luni și jumătate), depășind precedentul record deținut de niște gemeni din Iowa, SUA, care s-au născut în 2018.

De regulă, o sarcină durează în jur de 280 de zile (40 de săptămâni). Din punct de vedere medical, un copil născut înainte de a 37-a săptămână de sarcină este considerat născut prematur.

Așadar, frații din Canada s-au născut cu circa 18 săptămâni mai devreme decât ar fi fost normal.

Când Shakina Rajendram a intrat în travaliu la doar 21 de săptămâni și 5 zile, medicii i-au spus că gemenii nu sunt viabili și că au „0% șanse de supraviețuire”.

Era pentru a doua oară când femeia era însărcinată. Cu doar câteva luni înainte ea pierduse sarcina în același spital de lângă locuința sa din provincia Ontario.

Potrivit BBC, în majoritatea spitalelor nu se încearcă salvarea copiilor născuți mai devreme de 24-26 de săptămâni. Din fericire, mama a reușit să se mute la Spitalul Muntele Sinai din Toronto, care avea o unitate de terapie intensivă neonatală.

În a doua zi de travaliu Shakinei Rajendram i s-a spus că, dacă copiii ei se vor naște chiar și cu câteva minute înainte de a împlini 22 de săptămâni în uter, nu se va încerca salvarea lor. Din fericire, apa i s-a rupt la 15 minute după miezul nopții, iar copiii au venit pe lume la două ore după ce împliniseră 22 de săptămâni în uter.

gemeni prematuri cartea recordurilor
Foto: Guinness / BBC

Deși au avut inițial probleme de sănătate, gemenii au împlinit recent 1 an. Bebelușii încă sunt supravegheați de medici, dar „se simt foarte bine”, a spus mama lor.

Copilul născut cel mai timpuriu din istorie este Curtin Means din Alabama, SUA, care a venit pe lume când avea 21 de săptămâni și o zi.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.