Cum s-au fraudat examenele prin care ajungi pilot. Unii nu știau nici cum se oprește motorul

candidați examen piloți trucat
Candidații se pozează înainte de examen. Sursa: Libertatea

Jurnaliștii de investigație de la „Libertatea” au publicat astăzi mai multe mesaje de pe un grup de WhatsApp care demonstrează că, în august 2019, examenele de stat prin care ajungi pilot au fost fraudate.

30 de cursanți de la Școala de Aviație Civilă au făcut, în vara acestui an, un grup de WhatsApp, cu care unii dintre ei au falsificat mai întâi examenul de la școală și apoi examenul de la Autoritate. Unii dintre ei nu știau nici măcar cum se oprește motorul avionului.

Pe 5-8 august 2019 și 29 august 2019 (la Școala de Aviație Civilă) și pe 9-10 august 2019 (la Autoritatea Aeronautică Civilă Română), ambele instituții de stat, au fost date examenele pentru “piloții particulari”, primul dintre cei trei pași pe care îi face un pilot de linie. Cu aceste examene, urmate de teste practice, Autoritatea îți dă licența de pilot particular, cu care poți zbura “doar singur sau alături de un prieten”, după cum au explicat reprezentanții AACR pentru “Libertatea“.

Atât la Școală, cât și la Autoritate, mulți dintre viitorii piloți au copiat la toate cele 18 teste de tip grilă.

fraudare examen pilot
Sursa: Libertatea
fraudare examen pilot
Sursa: Libertatea
fraudare examen pilot
Sursa: Libertatea

Persoana care vrea să înainteze și să devină pilot comercial trebuie să dea alte două examene, tot la Autoritate: unul pe hârtie și altul pe calculator.

Potrivit sursei citate, viitorii piloți au fotografiat testele grilă de pe foile din sală, le-au postat pe grupul de WhatsApp, iar persoane de pe telefoane din afara clădirii le-au dat răspunsurile corecte.

“Mai greșiți câte una, colegii, să nu bată la ochi”, a comentat unul dintre ei la examenul de Meteorologie.

“Libertatea“ le-a arătat șefilor Autorității mesajele și pozele de pe telefoane, în care se vede cum cursanții au trucat 18 examene la 9 materii, primul examen la Şcoală, al doilea la Autoritate.

“Nu am crezut că așa ceva se poate întâmpla!”, a reacționat Armand Petrescu, aflat la conducerea Autorității Aeronautice Civile Române, când a văzut imaginile.

Deși directorul general Armand Petrescu a declarat că nu se intră cu telefoanele mobile în sală, șeful de la departamentul de Certificare Personal de la Autoritate, Cristian Olinescu, a spus că “se intră cu telefoanele mobile, dar ele se lasă pe pervaz”.

AACR a comunicat către “Libertatea“ că în recenta sesiune au dat examen 51 de oameni, dintre care 16 au luat examenul. Doi au primit deja licență de pilot, după ce au luat și testele practice.

Conducerea Autorității a comunicat ziarului că a numit o comisie internă care va analiza situația și că, până atunci, ”procesul de licențiere pentru pilot PPL pentru toți cei promovați este suspendat”.

Cealaltă instituție de stat unde s-a fraudat examenul, Școala de aviație, a refuzat orice comentariu. Directorul școlii este George Barbu, noul șef al TAROM.

Puteți citi continuarea investigației aici.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.