Fost olimpic român despre anularea Olimpiadelor: ”O decizie monumental de stupidă”

Tamio Nakajima. Foto: edu.ro

Beiușeanul Tamio Vbesa Nakajima, care studiază informatica la prestigioasa Universitate Oxford, după ce a cucerit numeroase medalii la concursurile de profil, a criticat decizia Ministerului Educației de a anula olimpiadele în acest an.

”Cred că această decizie este monumental de stupidă”, a spus tânărul Nakajima, citat de Bihon.ro, adăugând: ”Olimpiadele erau acel lucru care ne diferenția țara din punct de vedere educațional – pozitiv vorbind, că negativ sunt din nefericire multe situații. Prin olimpiade, elevii cei mai buni își demonstrează cunostintele, lucru care îi ajuta în nenumarate moduri mai încolo în viață.”

Decizia de a nu ține niciuna pentru doi ani la rând distruge șansele a multor elevi să își atingă potențialul (adica cinci generații de potențiali concurenți vor avea cel puțin o olimpiadă în minus). Mă transpun pe mine în situatia asta: da, dacă atunci când eram clasa a XI-a și a XII-a olimpiada nu se ținea ? Nu ajungeam la nicio competitie internaționala, probabil nu ma motivam așa de mult, probabil nu intram la Oxford”, a adăugat multiplul medaliat la competițiile internaționale dedicate elevilor informaticieni.

Controversata decizie a Ministerului Educației a fost anunțată de secretarul de stat Luminița Barcari: ”În anul școlar 2020-2021, competițiile școlare, extrașcolare, așa-numitele olimpiade se vor suspenda. Decizia de a organiza doar anumite olimpiade online ar crea discriminare”.

Nakajima nu e de acord.

”Mi se pare o abdicare a responsabilității crasa modul în care ministerul zice «ah, mai degrabă decât ceva, mai bine nimic». Măcar să le tina pe acelea unde se poate: eu, ca membru din mai multe comisii știintifice, știu clar că am putea ține olimpiada online fără probleme”, mai crede Tamio Vesa Nakajima, care susține și o petiție online, pentru reluarea olimpiadelor.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.