Fost director al CIA: Dacă Putin folosește arme nucleare, SUA ar distruge trupele rusești din Ucraina și flota din Marea Neagră

Vladimir Putin
Vladimir Putin

SUA și aliații săi vor distruge trupele și echipamentele Rusiei din Ucraina și vor scufunda flota din Marea Neagră, dacă președintele rus Vladimir Putin va folosi arme nucleare în această țară, e avertismentul fostului director al CIA și general de armată cu patru stele, în retragere, David Petreaus, potrivit The Guardian.

Generalul în retragere a specificat că nu a vorbit cu consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan despre răspunsul probabil al SUA în cazul unui atac al Rusiei cu arme nucleare în Ucraina.

„Doar pentru a vă oferi o ipoteză, am răspunde prin conducerea unui efort NATO – colectiv – care ar elimina fiecare forță convențională rusă pe care o putem vedea și identifica pe câmpul de luptă din Ucraina și, de asemenea, în Crimeea și fiecare navă din Marea Neagră”, a declarat Petreaus, pentru ABC News.

Întrebat dacă utilizarea armelor nucleare de către Rusia în Ucraina ar aduce SUA și implicit NATO în război, Petreaus a spus că nu s-ar declanșa articolul 5 al alianței, care prevede o apărare colectivă. Acest lucru nu s-ar întâmpla pentru că Ucraina nu este membru NATO, însă generalul în retragere a spus că probabilitatea ca radiațiile să se extindă în țările NATO ar putea fi interpretată ca un atac asupra unui membru al organizației.

„Poate că se invocă această ipoteză. (…) Celălalt caz este că acest lucru este atât de îngrozitor încât trebuie să existe un răspuns – nu poate rămâne fără răspuns”, a mai spus acesta.