Apariție rară. Flamingo filmat pe un lac dintr-un oraș din România

flamingo roz pitești
Foto: Captură Digi24

Un flamingo a apărut pe un lac de la marginea orașului Pitești. Pasărea a fost filmată pe lacul parțial înghețat, deși ea aparține unei specii care preferă regiunile cu temperaturi mai ridicate.

„Mi se pare extraordinar. Eu am ceva zeci de ani de când vin pe-aici, fotografiez păsări, și până acum eram foarte încântat că am văzut călifari care au venit în fiecare an. Călifarul este o specie protejată. Dar flamingo chiar nu mă așteptam să văd”, a declarat pentru Digi24 Ion Sănduloiu de la Salvamont Argeş.

Cel mai probabil, pasărea se afla în migrație și s-a pierdut de grupul din care făcea parte.

„A făcut parte dintr-un grup, dintr-o familie, și s-a rătăcit. Pentru că pare a fi un juvenil, și după penaj. Penajul nu este foarte colorat. Bine, culoarea apare și datorită unui anumit tip de mâncare, dar se vede clar că nu este un adult. Și probabil că s-a rătăcit de stol și să sperăm că va supraviețui până în primăvară. În principiu, ca să plece, fiind juvenil, tot de un adult are nevoie, ca să îl învețe ruta de migrație. Singur nu prea știe încotro s-o ia”, a mai spus Sănduloiu.

Deși este o raritate să vedem păsări flamingo în România, nu este pentru prima dată când ele au putut fi observate pe teritoriul țării noastre.

În septembrie 2017, nu mai puțin de 6 păsări flamingo au fost văzute în județul Ialomița, pe lacul Fundata, la 25 de kilometri de Slobozia.

Pasărea flamingo roz (Phoenicopterus roseus) este cea mai răspândită specie din familia păsărilor flamingo. Ea poate fi întâlnită în Africa, sudul Asiei și sudul Europei (Spania, Albania, Turcia, Grecia, Cipru, Portugalia, Italia și regiunea Camargue din Franța), potrivit wikipedia.org. Unele populații sunt migratoare pe distanțe scurte.

flamingo județul ialomița
Păsările flamingo fotografiate în județul Ialomița în 2017. Foto: Florin Floreanu

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.