Fetița de 3 ani cu un IQ de 171

ophelia IQ 171
Foto: Captură YouTube

La vârsta de doar 3 ani, Ophelia, o fetiță din Marea Britanie, are un IQ de 171, mult nu doar peste media copiilor de-o vârstă cu ea, ci și peste media adulților.

Natalie Morgan și Ben Dew au povestit pentru BBC că și-au dat seama cât de inteligentă era Ophelia de pe la 8 luni. Fetița a spus primul său cuvânt, „hiya”, cu câteva luni înainte decât majoritatea bebelușilor.

„De aici a început totul. A început să spună culorile, literele, numerele – mai devreme decât majoritatea copiilor”, au explicat părinții.

La vârsta de 2 ani, Ophelia reușea să țină minte și să recite tot alfabetul. Părinții ei și-au dat seama că fetița lor avea o inteligență peste medie, însă au realizat și mai clar acest lucru atunci când a mers la grădiniță: Ophelia era mult mai avansată decât colegii săi.

În acel moment părinții au decis să o ducă pe Ophelia la un psiholog specializat în copii supradotați.

„Nu voiam decât să știm cum să o ajutăm. Nu voiam ca ea să se simtă presată, dar în același timp nu voiam nici să se simtă nestimulată”, a precizat tatăl fetiței, Ben Dew.

Acolo, Ophelia a făcut testul Stanford-Binet, folosit pentru a evalua persoanele cu vârste de la 2 ani în sus în domenii precum abilitățile spațiale, logice și verbale. Media pentru întreaga populație este un IQ de 100, cei mai mulți oameni obținând un IQ între 85 și 116.

Ophelia a obținut însă un scor imens: 171.

Natalie, mama fetiței, a mai povestit că, în momentul în care a dus-o la specialist, s-a temut că va fi văzută drept o mamă prea insistentă. „Aș fi mândră de Ophelia indiferent ce ar face, atâta timp cât e fericită și sănătoasă”, a afirmat ea.

Fetița învață foarte repede lucruri noi, au mai arătat părinții săi. „E ca și cum aș vorbi cu cineva de 19 ani. Avem conversații clare, vine cu propriile idei. Pur și simplu pare să învețe totul mult mai repede, și să rețină acele lucruri”, a mai spus Ben.

Pe de altă parte, inteligența Opheliei nu o împiedică să se joace precum un copil obișnuit de vârsta ei.

Potrivit lui Lyn Kendall, psiholog și consultant în domeniul copiilor supradotați pentru organizația Mensa din Marea Britanie, astfel de copii procesează informațiile mai repede, au o memorie bună și sunt mult mai atenți la ce se întâmplă în jurul lor.

De asemenea, au o dorință foarte mare de a învăța, iar de multe ori părinții nu reușesc să facă față setei de cunoaștere a celor mici.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.